Ana Sayfa Sağlık AHEF’ten yaşlıların seyahat izin belgeleri hakkında uyarı

AHEF’ten yaşlıların seyahat izin belgeleri hakkında uyarı

Uzun süredir sokağa çıkma kısıtlaması bulunan 65 yaş ve üzerindeki yurttaşlar için İçişleri Bakanlığı, seyahat izin belgesi uygulamasını yürürlüğe koydu. Uygulamaya Aile Hekimleri Derneği Federasyonu’ndan itiraz ve öneriler geldi.

Bugün saat 09.00’dan itibaren 65 yaş ve üstü yurttaşlara en az bir ay boyunca dönmemek kaydıyla, tek yönlü olarak istedikleri yerleşim yerlerine gidiş izni verilmeye başlandı.

İçişleri Bakanlığı’ndan gelen açıklamaya göre, e-Devlet, İçişleri Bakanlığı, e-başvuru sistemi ve ALO 199 Vefa Destek Hattı üzerinden, iki buçuk saat içinde, 65 yaş üzeri 12 bin 327, refakatçileri dâhil onaylanan toplam kişi sayısı ise 25 bin 247 oldu.

Açıklamaya göre, izin belgesi kabul edilen 65 yaş ve üzeri yurttaşların bilgileri polnet üzerinden otomatik olarak gidecekleri il valilikleri ile kayıtlı olduğu aile hekimine bildirilerek, kayıtlı oldukları aile hekimleri tarafından gerekli takiplerinin yapılabilmesine olanak sağlanacak. Ancak Aile Hekimleri Derneği Federasyonu’ndan (AHEF) uygulamaya itiraz geldi.

“Malpraktis yasası ve sağlık etiğine uygun değil”

Seyahat kararının açıklanmış hali ile uygulanabilir olmadığını belirten AHEF açıklamasında şu ifadeleri kaydetti:

“Kronik hastalığı olduğu halde beyanda bulunmayan, aile hekimine başvuruda bulunmayan, izlem yaptırmayan ve ilaçlarını SGK kapsamında değil de kendi imkanları ile almayı tercih eden geniş bir kitle vardır. Aile hekimliğinde Covid testi yapılmamaktadır. Semptomatik olmayan pek çok taşıyıcı olacağı bilinen bir gerçektir. Sadece semptom sorgusu ile Covid yoktur demek mümkün değildir. 2 aydır dışarı çıkamayan bu grubun genel kontrolleri yapılmamıştır. Uzaktan konuşarak rapor vermek günümüz malpraktis yasası ve sağlık etiğine uygun değildir.”

“Kronik hastalıkları olmadığını beyan eden belge imzalamalılar”

Federasyon’un önerileri ise şöyle:

“Kronik hastalığı olmadığını beyan eden bir belge imzalamalı ve E-nabızdan çıktı almalıdır,

Belirttiği adres dışında başka bir yere gitmeyeceğini beyan eden bir dilekçe imzalayarak Kaymakamlığa, vefa grubu desteği ile başvurmalıdır,

Her ilde belirlenen referans hastanede Covid testi ve ateş ölçümü aynı gün yapılarak test sonucu beklenmelidir,

Test sonucu (-) gelenlere, en geç ertesi gün yola çıkacağı ve 1 ay boyunca belirttiği adresten gelmeyeceği başka bir adrese gitmeyeceği, kurallara uyacağı beyanı olan Kaymakamlıkta düzenlenen matbu bir belge imzalatılmalı. Bu belgenin bir nüshası kaymakamlıkta kalacak şekilde hazırlanmalıdır,

Rapor hazırlandığında seyahat şeklini ve birlikte seyahat edeceği kişileri belirterek uygun bulunduğunda Kaymakamlık tarafından izin onaylanabilir.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz