Ana Sayfa Yargı Ankara Barosu TDHAM Başkanı Erkan, “Yeni baro için kara kalem evrakı götürdüler,...

Ankara Barosu TDHAM Başkanı Erkan, “Yeni baro için kara kalem evrakı götürdüler, kabul edildi, bizi şüphelendiriyor”

Yeni baroların kuruluş imzaları tartışma yarattı. Ankara Barosu TDHAM Başkanı Avukat Doğan Erkan, "Kara kalem evrakı götürdüler ve kabul edildi" dedi.

Kamuoyunda “Çoklu Baro Yasası” olarak bilinen Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un yürürlüğe girmesinin ardından, Ankara ve İstanbul’da yeni barolar için başvurular yapıldı. Başvuru imzalarının geçerliğinin tespit edilmeden kabul edilmesi ise tartışmalara yol açtı. Ankara Barosu Toplumsal Dava ve Hukuk Araştırmaları Merkezi (TDHAM) Başkanı Avukat Doğan Erkan, İstanbul ve Ankara’daki ikinci baro başvurusu hakkında Gazete Rüzgârlı’ya konuştu.

İstanbul ve Ankara’da ikinci baro kurulmasına dair başvurulardaki imzaların gerçek olup olmadığına ilişkin soru işaretleri henüz ortadan kaybolmuş değil. Hukuk sistemini temelden etkileyecek olan ikinci baroların kuruluşuna ilişkin bu eksiklik, avukatların da tepkisini çekiyor. Ankara Barosu Toplumsal Dava ve Hukuk Araştırmaları Merkezi Başkanı Avukat Doğan Erkan da bu hassas konuda böylesine bir ihmalin kabul edilemeyeceğini söyledi.

İmzaların gerçek olup olmadığının tespitinin kolay olmadığını belirten Erkan, asıl sorunun denetimsizlik olduğunun altını çizdi. Erkan, “Üç kişi gitti 2 bin kişinin imzaladığı kara kalem evrakı götürdü ve bunu kabul ettiler. Hiçbir denetleme yapılmadı. Bu bizi şüphelendiriyor” dedi.

“Şaibe olmaması için hukukun tanıdığı 2 yöntem var”

TDHAM Başkanı Erkan, şaibenin oluşmaması için hukukun tanıdığı iki yöntem olduğunun altını çizdi ve bu yöntemlerle ilgili şu bilgileri verdi:

“Bu 2 bin imzanın imza sahibine ait olup olmadığını tespit etmek vakit alır. Buna rağmen başvuru aynı gün kabul edildi. Bu tartışmanın olmaması, bu şaibenin olmaması için hukukun tanıdığı yöntem, noter onayıdır. Noter nezdinde ‘ben bu baronun kurucusu, üyesi olmak istiyorum’ diyerek 2 bin üyenin başvurusu gerek. ‘Kurucusu olmak istiyorum’ diye noter beyanıyla birlikte imza atılması gerek. Çünkü noter, kimlik tespitiyle birlikte alır o imzayı. Barolar Birliği tarafından bu şart da aranmadı. Barolar Birliği önüne gelen kâğıtları hiç denetlemeden kabul etti. Bir diğer yöntem, Barolar Birliği kendisi başvurucuların imzalarını içeren dilekçelerini ve kimliklerini talep edebilirdi. Bunların hiçbiri yapılmadı, 3 kişi gitti 2 bin kişinin imzaladığı kara kalem evrakı götürdü ve bunu kabul ettiler. Hiçbir denetleme yapılmadı. Bu bizi şüphelendiriyor zaten.”

“Birliğe yapılan başvurunun iptali davası açılmalı”

Barolar Birliği tarafından denetlenmeden kabul edilen başvurunun reddedilmesi gerektiğini savunan Erkan, İstanbul Barosu’nun Barolar Birliği’ne yapılan başvurunun iptali için dava açması gerektiğini de vurguladı. Erkan, İstanbul Barosu’nun dava açması durumunda “asıl baroya” gereken katkıyı sunacaklarını kaydetti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz