Ata binmenin faydaları saymakla bitmiyor. Aynı anda 10 farklı kası çalıştırıyor, birçok hastalığa iyi geliyor, aynı zamanda mutluluk hormonu da salgılatıyor.
30 yılı aşkın süredir atçılıkla uğraştığını söyleyen Binicilik Eğitmeni Sertaç Sevinç, ata binmenin yararlarından bahsetti. Binicilik sporunun böbrek taşı düşürmek isteyenler için ideal olduğunu vurgulayan Sevinç, “Skolyoz hastalarına ve bel rahatsızlığı olanlara ata binmeleri önerilir. Ancak kas sisteminde sıkıntı yaşadıkları için aşırı kilolu olanlara önermiyoruz. Obezlere ancak doktor kontrolünde önerilebilir” dedi.
“Negatif enerjiniz attan toprağa geçer”
“Her gün atçılıkla ilgili bir şey öğreniyoruz. Bunu öğrenmenin hem sonu hem de yaşı yok. Atın sıcaklığı, insan sıcaklığıyla aynıdır. Böyle olduğu için insan vücuduyla çok benzer. At, insanın 4 ayak üstünde durmuş şeklidir. İnsanın kendisine çok yakın bir canlıyla temas halinde olması, onun ısısının ve enerjisinin kendisine geçmesini sağlar. Sizin negatif enerjinizin attan toprağa geçmesini sağlar. Böylece, toprakta yürümüş gibi olursunuz. Gençleri kötü alışkanlıklardan kurtarmanın en büyük yöntemlerinden biri spordur. Atın başında durursanız, onunla ilgilenirseniz enerjinizi de ona harcarsanız kötü alışkanlıklar edinmezsiniz.”
Canlıyla yapılan tek spor
“Hiçbir at kötü değildir, sadece kötü muamele görmüş at vardır. Onlara iyi yaklaşırsanız iyi, kötü yaklaşırsanız kötü muamele görürsünüz. Atın sizden kötülük gelmeyeceğini bilmesi lazım. Sizin de atların tepkisinden korkmamanız gerekiyor. Korktuğunuz zaman o korku onda negatif bir enerji yaratıyor. Ayrıca atın tepkilerini bilmemiz gerekiyor. Bu da belli bir eğitim sürecinden sonra olacak tabii. Canlıyla yapılan tek spordur. Binici önce ata yaklaşmayı, dengede durmayı, ona uymayı öğreniyor. Ata uyduktan sonra atı hissediyor. Daha sonra da ona hükmediyor.”
Ata binen çocuk, kendine daha çok güveniyor
“Özellikle 6-12 yaşındaki çocuklar güven problemi yaşıyor. Ata binmek, çocuklarda kendine güvenme duygusu yaratıyor. Atın üzerindeyken çocukların fiziksel duruşu daha düzgün oluyor. Çocukların hissiyatı gelişiyor. Kişi, karar vermede inisiyatif almayı ve atı kontrol etmeyi öğreniyor. Özellikle bazı engelli çocuklar atın vücuduna dokunamıyor, onları battaniyeyle ya da örtüyle bindirmeniz gerekiyor. Engelli vatandaşlarımıza hippoterapi adıyla bilinen atla terapi yöntemi çok iyi geliyor. Aslında engelli arkadaşlarımızdan ziyade onların velilerini eğitmemiz gerekiyor. Bu işin ne olduğunu bilmeleri lazım. Veliler, çocuklarının ata bindiği zaman hemen iyileşeceklerini düşünmesin. Bir çocuğun ata yaklaşması 6 ayı bile bulabiliyor.”