Ana Sayfa İklim Avustralya’daki yangınlarda endemik canlılar tehlikeye girdi

Avustralya’daki yangınlarda endemik canlılar tehlikeye girdi

Avustralya'da devam eden yangınlardan kötü etkilenen Avustralya Başkent Bölgesi’ndeki milli parklarda yaşayan birçok endemik böcek türü nesillerinin tükenmesiyle karşı karşıya olabilir.

Avustralya’daki yangılar, şimdiye kadar 40 bin mil kareden fazla yıkıma sebep oldu, tüm türleri tehdit etti, 26 insan hayatına mal oldu ve milyarlarca dolarlık zarara sebebiyet verdi. Bu yangınlarda Avustralya halkı kendi imkanları ile yangından kaçan hayvanları kurtarma ve bakma görevlerini üstlendi. Geçtiğimiz günlerde yangından kaçan ancak yiyecek bulmakta zorlanan hayvanlar için ulusal park yönetimleri ve vahşi yaşam gönüllüleri tarafından yürütülen operasyonda, uçaklar ile binlerce kilo sebze uçaklardan ormanlık alanlara atıldı.

Ancak bu çabalar, gözden kaçan bazı küçük canlıları korumaya yetmiyor. Kadife solucanı, tuzak örümceği gibi Avustralya’ya özgü pek çok böcek türü devam eden yangınlarda yok olma tehlikesi altında can veriyor.

Avustralya ormanlarında kısa bir süre önce bir kadife solucanı türü keşfeden Sydney Üniversitesi’nden entomolog (böcek bilimci)  Tanya Latty, “Böcekler tüm dünyayı omuzlarında tutar. Onları korumanın anahtarı yaşam alanlarını korumaktır” diyerek yaşanan endişeli duruma dikkat çekti.

Dünyanın biyolojik çeşitliliğinin yüzde 70’ine ev sahipliği yapan Avustralya ormanlarındaki yangın sebebiyle, 1,25 milyar hayvan öldü, pek çoğunun türü ise tehlike altına girdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz