Ana Sayfa Politika CHP’li Akın’ın ‘155 liralık yakacak yardımı’ teklifi iktidar grubu tarafından reddedildi

CHP’li Akın’ın ‘155 liralık yakacak yardımı’ teklifi iktidar grubu tarafından reddedildi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, ihtiyaç sahipleri ile emeklilere 6 ay boyunca aylık 155 lira yakacak yardımı yapılması için verdikleri kanun teklifi ile ilgili “Kış kapıda, ihtiyaç sahipleri ile emeklilerimize yakacak yardımı yapılmalı” dedi. Akın'ın teklifi iktidar partisi milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı, Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, ihtiyaç sahipleri ile emeklilere 6 ay boyunca aylık 155 lira yakacak yardımı yapılması için verdikleri kanun teklifi ile ilgili “Kış kapıda, ihtiyaç sahipleri ile emeklilerimize yakacak yardımı yapılmalı” dedi. Akın’ın teklifi iktidar partisi milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

TBMM Genel Kurulu’nda teklifi üzerine konuşan Ahmet Akın, şunları söyledi:

Vatandaş zor durumda: Kış kapıda artık ve vatandaşlarımız inanın kara kara düşünüyor: ‘Acaba biz bu kışı nasıl geçireceğiz?’ diye. Her şey ateş pahasına gelmiş durumda ve zaten bir pandemi sürecindeyiz, bu süreç de devam ediyor. Milletimiz gerçekten zor durumda. Onun için, Sayın Cumhurbaşkanı’nın da sizlere söylediği gibi, sokaklara inip, pazarlara inip, çarşılara inip, gidip orada halkı dinlemenizi tavsiye ediyorum. Gerçekten vatandaşımız zor durumda. Bakın şimdi, bu yılın başına -sadece bu yılın başında; öyle üç yıl beş yıl öncesi değil- kömürün tonu 1.200 liraydı, şimdi 1.400 lira. Bu yıl başından bu zamana kadar, odun 600 liraydı, şimdi 800 lira. Yani bir vatandaşın 2.200 lira parayı cebine koyması lazım ki bunları ödesin. Şimdi soru şu: Asgari ücretli olan kişi bunları verdiği zaman cebinde 124 lira kalıyor. Allah aşkına, elinizi vicdanınıza koyun, düşünün, bunları ödedikten sonra asgari ücretli vatandaşımız ne yapacak? Emekli ne yapacak, ihtiyaç sahibi emeklimiz ne yapacak? Tüm maaşını oduna, kömüre yatıracak gidecek.

Doğal gaz yüzde 80, elektrik yüzde 70 zamlandı: 4 kişilik bir ailenin doğal gaz ve elektrik tablosu. Burada, 2017 yılında doğal gaza 140 lira öderken şimdi 250 liraya çıkmış; 140 liradan 250 liraya, artış yüzde 80. Elektrik 101 liradan 172 liraya çıkmış, artış yüzde 70. Burada soru şu: Hangi memurun, hangi işçinin, hangi çalışanın maaşı bu kadar arttı ki bu paraları kaldırabilsin? Bir de üstüne üstlük milletle dalga geçer gibi çıkıyorsunuz diyorsunuz ki: ‘İşte, efendim, TÜİK’e göre enflasyon bu, şu…’ Pazarda gezdiğimiz zaman, bir teyzemizin koluna girin, gidin, sorun. “Teyzeciğim, iktidar ‘Enflasyon yüzde 11.’ diyor.” dediğiniz zaman ‘Hadi oradan! Onlar nerede yaşıyor?’ der. Onun için diyoruz, çarşıda pazarda olmanız milletin hayrınadır çünkü milletin sıkıntılarını dinlersiniz.

Vatandaş askıda ekmeğe muhtaç edildi: Yıllardır iktidarda olan bir iktidar düşünün ki, iktidar ortağıyla birlikte Askıda Ekmek kampanyası yapıyor. Güzel, Askıda Ekmek kampanyası fakat burada bunun itirafıdır bu, on sekiz yıldır süregelen iktidarın yönetemeyişinin, beceriksiz politikalarının sonunda milletimiz askıda ekmeğe kaldı. Bu ne demek biliyor musunuz? Maalesef, gidişatta önümüzdeki ilk seçimde bu askıdaki ekmeğe muhtaç ettiğimiz vatandaşımız size öyle bir ders verecek ki göreceksiniz, önümüzdeki seçimlerde bırakın iktidar olmayı, muhalefette durmak için bile mücadele edeceksiniz.

Emekliler ve ihtiyaç sahipleri için hazırladıkları teklife oy istedi: Bu kanun teklifiyle ihtiyaç sahiplerine 155 lira katkı vermiş oluyoruz, 155 lira. Vatandaşlarımız herkesi izliyor. Elini vicdanına koyan bütün milletvekili arkadaşlarım, burada vereceğiniz 155 lira destekle hem emeklimiz hem de ihtiyaç sahibimiz, bu kara kışta ve kara kara düşünürken bu kış mevsiminde sıcak bir devlet elini görmüş olacak, devletin şefkatini hissetmiş olacak. Sizler de burada el birliğiyle ellerinizi kaldırırsanız, bu teklife destek verirseniz bunu gündeme alırız ve vatandaşlarımızı rahatlatırız. Burada herhâlde hiç kimsenin “Hayır” diyeceğini düşünmüyorum; vatanını, milletini seven arkadaşlarıma sesleniyorum.

Gerçek ‘müjde’ faturalarda indirimle olur: Müjde, diyorsunuz, size bir teklifimiz var: Artık bu müjdelerinizi vatandaşımıza yansıtın. Nasıl yansıtırsınız? Çıkarsınız, dersiniz ki: ‘İşte biz doğal gazda müjde verdik, orada müjde verdik, burada müjde verdik.’ Eyvallah, güzel. Vatanımız milletimiz için olacak her müjdeyi biz de sahipleniriz ama ya bu müjde biraz da vatandaşa dokunsun. İndirimle ilgili kanun tekliflerimiz şu anda bekliyor. Demin de söyledim, kara kış kapıda, şu vatandaşımıza dokunmamız gerekiyor. Buradaki bu kadar milletvekilleri milletimizin oylarıyla burada. Onların hakkını, hukukunu ve adaletini teslim etmek için buradayız. Teklifimiz şu: Hemen Rusya’yla en kısa zamanda masaya oturun, bu sözleşmeleri biraz öne alın ve fiyatta pazarlık yapın. KDV’yi elektrik ve doğal gazda yüzde 1’e indirin, ÖTV’yi kaldırın, elektrikteki TRT payını kaldırın, faturaları şeffaflaştırın, enerji kooperatiflerini etkinleştirin ve önlerini açın. Ülkemizde, enerjide maalesef halkımızı söz sahibi dışında bıraktınız. Enerji politikalarınızda 83 milyon vatandaşımızı müşteri gibi görüyorsunuz ve bütün yükü bu millete yüklüyorsunuz. Onun için diyorum ki: Gelin, oy birliğiyle bunu gündeme taşıyalım ve milletin yarasına merhem olalım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz