Ana Sayfa Çalışma Hayatı CHP’li Gürer: “Atamaların yalnızca yüzde 30’u gerekli şartları taşıyanlara yapılıyor”

CHP’li Gürer: “Atamaların yalnızca yüzde 30’u gerekli şartları taşıyanlara yapılıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sayıştay denetçilerinin, 2018-2019 yıllarında ilçe milli eğitim müdürlüğü kadrosuna aslen atanan 127 personelden sadece 38’inin bu kadrolara atanabilmek için gerekli şartları taşıdığını tespit ettiklerini aktardı.

CHP’li Gürer, Sayıştay raporlarında atamaların yalnızca yüzde 30’unun gerekli şartları taşıdığını belirtirken yüzde 70’inin ise liyakat ve kariyer ilkeleri gözetmeksizin yapıldığının yansıdığını vurguladı. Gürer, AKP döneminde Millî Eğitim Bakanlığı’nda eğitim sisteminde ciddi karmaşa yaşandığına değinerek “Sorunlar içinden çıkılmaz bir hal aldı. Liyakate bakılmaksızın, gerekli şartları taşımayan kişilere, sırf iktidara yakın diye makam ve mevki verildiği için milli eğitim sistemi ne yazık ki sorunlarla boğuşmaktan kurtulamadı” dedi.

Görevde yükselme sınavına girmeyen öğretmenler ilçe milli eğitim müdürlüğüne atanıyor

Sayıştay raporlarında yer alan bulguları göre, ilçe milli eğitim müdürlüklerine ataması yapılan 127 personelden sadece 38’inin gerekli şartları taşıdığının altını çizen Gürer şu ifadelerde bulundu:

“Geriye kalan 89 personelin bilgileri ve atama onayları incelendiğinde, idare tarafından 657 sayılı kanunun 68’inci maddesinin (B) öngörülen şartları taşıyanlardan okul müdürü, eğitim uzmanı, maarif müfettişi vb. kadrolarda görev yapmış olanların tercih edildiği ifade edilmiş ise de, asaleten atanabilme için en az iki yıl şube müdürü olarak görev yapmış olma şartını taşımadıkları, büyük bir kısmının görevde yükselmeye tabi kadrolardan olmayan, dolayısıyla görevde yükselme sınavına girmemiş durumda olan öğretmenlik kadrosundan ilçe milli eğitim müdürlüğüne atandıklarının tespit edildiği belirtiliyor.”

Millî Eğitim Bakanlığı ve bağlı kurumlarında üst düzey atamalara ilişkin soru önergesi verdiğini de hatırlatan Gürer, “Sayın Bakan soru önergemizi ‘Bakanlığımız taşra teşkilatı il milli eğitim müdürlüğü görevlerine, hizmetin gerekleri ve personel planlaması esas alınarak atama işlemlerinin yapılması zamana bağlı olmaksızın gerçekleştirilmektedir’ şeklinde yanıtlamıştı” diye belirtti.

“AKP iktidarında liyakat, yerini vekâleten görevlendirmelere bıraktı”

CHP’li Gürer, “Bazı bakanlıkların kadrolarında çok sayıda üst düzey yönetici pozisyonunun vekâleten görevlendirmelerle doldurulduğu, bakanlıklara sorduğum yazılı soru önergelerine verilen cevaplarda açıkça belirtilmişti. AKP iktidarında liyakat, yerini vekâleten görevlendirmelere bıraktı. Vekâleten yapılan görevlendirmelerde liyakat ne kadar esas alınıyor bu incelenmesi gereken bir durumdur” ifadelerini kullandı. (BB)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz