Ana Sayfa Politika CHP’li Hakverdi: Maltepe Açık Cezaevi’nde 50 mahkûm Koronavirüse yakalandı

CHP’li Hakverdi: Maltepe Açık Cezaevi’nde 50 mahkûm Koronavirüse yakalandı

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi İstanbul Maltepe Açık Cezaevi'nde 50 mahkumun COVID-19 nedeniyle karantinada olduğu iddialarını Meclis'e taşıdı. Hakverdi, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e, "1447 mahkumun bulunduğu Maltepe Açık Ceza İnfaz Kurumunda bulunan bir bloktaki 250 mahkumdan 50’sinin COVID-19 olduğu ve H Blok’ta karantinaya alındıkları bilgisi doğru mudur?" diye sordu.

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Hakverdi, Adalet Bakanı Gül’ün yanıtlaması istemiyle, Maltepe Açık Cezaevi’nde karantinaya alınan mahkumlarla ilgili TBMM’ye soru önergesi sundu. Hakverdi, mahkumların cezaevinde kapasite yetersizliği nedeniyle kalabalık koğuşlarda kaldığını belirterek “Mahkumlar yetersiz havalandırma, hijyen malzemesi eksikliği, yeteri kadar sağlık personelinin bulunmaması ve gerekli tedbirlerin alınmaması nedeni ile pandemi sürecinde büyük risk altında bulunmaktadır” dedi.

Hakverdi, “Cezaevi idaresinden aldığımız bilgiye göre bugün itibariyle İstanbul Maltepe Açık Ceza İnfaz Kurumunda 1447 mahkûm kalıyor. Mahkûmlarla yaptığımız görüşmede ise bir blokta bulunan 250 mahkumdan 50 sinin COVID-19 hastalığına yakalandığı ve H Blok’ta karantina altına alındığı, bu hastalarla temaslı olanların ise temassızlarla hala aynı ortamı kullandıkları bilgisine ulaştık. Tüm bu iddialar Bakanlık tarafından araştırmalı, gerekli tedbirler ivedilikle alınmalıdır” diye konuştu.

“Bakan, sorularımızı cevapsız bıraktı”

Hakverdi, 9 Ekim’de Bakan Gül’e “Cezaevlerindeki Pandemi Süreci” ile ilgili soru yönelttiklerini ancak henüz cevap alamadıklarını bildirerek “Maltepe Açık Ceza İnfaz Kurumundan gelen bilgiler, önlemler konusunda yetersiz kalındığını ve mahkûmların hayatının hiçe sayıldığını gözler önüne sermektedir” dedi.

Hakverdi, Bakan Gül’e şu soruları yöneltti:

– 1447 mahkûmun bulunduğu İstanbul Maltepe Açık Ceza İnfaz Kurumunda bulunan bir bloktaki 250 mahkumdan 50’sinin COVID olduğu ve H Blok’ta karantinaya alındıkları bilgisi doğru mudur?

– Cezaevinde hastalığa yakalanan mahkûmlarla temaslı olan mahkumların diğer mahkumlarla aynı ortamda bulunduğu doğru mudur?

– Kurumda kaç personel görev yapmaktadır? Bu personellerden kaçı bugüne kadar COVID-19 hastalığına yakalanmıştır?

– Maltepe Açık Ceza İnfaz Kurumunda kaç sağlık personeli görev yapmaktadır? COVID-19 hastalığına yakalanan mahkûmlara nasıl bir tedavi uygulanmaktadır?

– Cezaevinde salgına dair alınan önlemler nelerdir? Son dönemde başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye’de artan vakalar sonrası cezaevlerinde  ek önlemler alınmış mıdır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz