Ana Sayfa İklim CHP’li Hakverdi: “Son 8 yılda 334 bin hektarlık orman arazisi talan edildi”

CHP’li Hakverdi: “Son 8 yılda 334 bin hektarlık orman arazisi talan edildi”

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, ormanlık alanlarda yapılan tahribatın tespit edilerek, gerekli tedbirlerin belirlenmesi amacı ile TBMM'de araştırma komisyonu kurulması için önerge hazırladı. Hakverdi, son 8 yılda ormanlık alanların 334 bin 35 hektarlık kısmının kamu yararı gerekçe gösterilerek özel teşebbüs tarafından talan edildiğini belirtti.

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, ormanlık alanlarda yapılan tahribatın tespit edilerek, gerekli tedbirlerin belirlenmesi amacı ile TBMM’de araştırma komisyonu kurulması için önerge hazırladı. Hakverdi, son 8 yılda ormanlık alanların 334 bin 35 hektarlık kısmının kamu yararı gerekçe gösterilerek özel teşebbüs tarafından talan edildiğini belirtti.

“Son 8 yılda ormanlık alanlarımızın 334 bin hektarlık kısmı talan edildi”

Hakverdi’nin hazırladığı ve CHP milletvekillerinin imzasıyla TBMM’ye sunulan önergede, “Her fırsatta ağaç dikmekle övünen AKP iktidarının son 8 yılında ormanlık alanlarımızın 334 bin 35 hektarlık kısmı ‘kamu yararı’ gerekçe gösterilerek maden, enerji ve turizm gibi faaliyetler için özel teşebbüslerin kullanımına açıldı. Şu an ormancılık dışı amaçlar için kullanılan alanlar 739 bin hektara ulaşmış durumda. Birçoğu 49 yıllığına kiralanan bu alanlar, uğradıkları tahribat sonrası orman olma özelliğini yitirmesine rağmen kâğıt üstünde hala ormanlık alan olarak görünmeye devam etmektedir” dedi.

“Orman arazileri Cumhurbaşkanı kararı ile orman sınırları dışına çıkarılabilecek”

Hakverdi, kamu yararı gerekçe gösterilerek maden, turizm gibi amaçlar için firmalara verilen ancak kağıt üstünde orman olarak kabul edilen arazilerin Cumhurbaşkanı’nın kararı ile orman sınırları dışına çıkarılabileceğini vurguladığı önergesi şöyle:

“Yakın zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile yayınlanan ‘Orman Sınırları Dışına Çıkarma İşlemlerine İlişkin Yönetmelik’ ile Cumhurbaşkanı’nca belirlenen alanlar orman sınırları dışına çıkarılabiliyor. Yani önce ‘kamu yararı’ gerekçe gösterilerek maden, enerji ve turizm gibi ormancılık dışı amaçlar için yandaş firmalara verilen ama hala kâğıt üstünde orman olarak kabul edilen ve bunlara eklenecek birçok ormanlık alan, artık bir Cumhurbaşkanı kararı ile orman sınırları dışına çıkarılabilecek.

Yüz yıllık ağaçların bulunduğu ormanlarımızı kesip yerine başka yerlere fidan dikenler, daha tutmamış bu fidanları ağaç, bu alanları da orman kabul ederek gerçekçi olmayan istatistiklerle övünse de yaptıkları işler; milli servetimiz olan ormanlık alanlarımızı ranta açarak, yandaş firmaların ticari faaliyetlerine tahsis etmekten öteye gitmiyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz