Ana Sayfa Eğitim Danıştay, MEB ile TÜGVA arasındaki protokolün yürütmesinin durdurulmasına karar verdi

Danıştay, MEB ile TÜGVA arasındaki protokolün yürütmesinin durdurulmasına karar verdi

Danıştay, Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ailesine yakınlığıyla bilinen Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) arasında imzalanan ve TÜGVA’nın okullarda etkinlik düzenlemesinin önünü açan “Değerler Eğitimi” Protokolü'nün yürütmesini durdurma kararı aldı.

Geçtiğimiz aylarda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile TÜGVA arasında yeni bir protokol imzalanmıştı. Kulüp çalışmaları, sosyal, kültürel, sanatsal, sportif, akademik, mesleki, bilimsel ve teknolojik etkinlikler, proje çalışmaları ve yarışmalarını kapsayan “Değerler Eğitimi” protokolü ile TÜGVA’nın okullarda etkinlik düzenlemesinin önü açılmış, öğrenciler Bakanlık eliyle “sosyal etkinlik” adı altında vakıfların gerici faaliyetlerine maruz bırakılmıştı.

Danıştay 8. Dairesi, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim-Sen) MEB ve TÜGVA Protokolü’ne karşı açtığı davada, Protokol’ün imam hatip liseleri dışındaki tüm eğitim kurumlarında yürütmesinin durdurulması istemini kabul etti.

“Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün böyle bir yetkisi yoktur”

Danıştay kararının hukuki değerlendirmesinde, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün, davaya konu olan Protokol ile, imam hatip ortaokulları dışındaki okullarda eğitim öğretim gören öğrencilere yönelik yapılacak “sosyal etkinlik”lerin, diğer kurum, kuruluş ve bireylerin katılımını sağlama görev ve yetkisi bulunmadığı belirtildi.

Danıştay, davaya konu Protokol’ün yetki unsuru yönünden hukuka aykırı olduğu sonucuna ulaşarak, yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne karar verildiğini bildirdi.

“Eğitim kurumlarını demokrasi ve laiklik karşıtı vakıf, cemaat ve tarikatların eline bırakmayacağız”

Eğitim-Sen konuya ilişkin yayımladığı açıklamada, davaya konu olan Protokol’ün müfredatla çelişen değerler eğitimi, dayanağı olmayan öğrenci kulüpleri ve keyfilik içeren kurallar ile aykırı danışman öğretmen görevlendirmeleri, sosyal etkinlikler, sosyal etkinliklerde kullanılacak yayınlar ve işleyiş içerdiğini ifade etti.

Danıştay kararının ardından Bakanlığın TÜGVA’nın resmi ve özel bütün temel eğitim ve ortaöğretim okulları / kurumları ve ortaokullarındaki tüm faaliyetlerini durdurmasının yasal sorumluluğu olduğuna dikkat çeken Eğitim-Sen, kararın reddedilen imam hatip liseleri kısmı için de Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na itiraz edeceklerini duyurdu.

“Hiçbir eğitim kurumunu demokrasi ve laiklik karşıtı vakıf, cemaat ve tarikatların eline bırakmayacağız” denilen açıklamada, Eğitim-Sen’in kararın uygulanmasının takipçisi olacağı söylendi. (BB)

İlgili haberler:

MEB, dini vakıf ve derneklerden vazgeçemiyor

AKP’li yıllarda gençlik: İmam hatip-tarikat kıskacındaki nesiller

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz