Ana Sayfa Sağlık Demans, sadece yaşlılarda görülen bir hastalık değil

Demans, sadece yaşlılarda görülen bir hastalık değil

Türk Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu Başkanlı Mefküre Ülker, demans hastalığının sadece yaşlılarda değil gençlerde de görülebilen bir hastalık olduğunu, günlük yaşam karmaşasında hastalığın belirtilerinin fark edilmesinin zor olduğunu belirtti.

Alman Alzheimer Akademi Başkanı da olan Türk Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mefküre Ülker, genellikle 65 yaş üstü kişileri etkileyen ve insan belleğinin sık sık yanılması, yer-yön algısının bozulması, kişilik değişimleri şeklinde kendini gösteren demans hastalığının gençlerde de görülebildiğini söyledi.

Ülker, yaptığı yazılı açıklamada, gençlerin genellikle hafıza sorunundan şikâyetçi olduğunda, bunun nadiren demans hastalığından kaynaklandığının düşünüldüğünü, hatta çoğu zaman demans riskinin hiç akla getirilmediğini kaydetti. Gençlerin de bu hastalığa yakalanabildiğini belirten Ülker, “Bazen bir şeyi unutmak yaşlı insanlar için günlük yaşamın bir parçası. Ancak hafızanız sık sık yanılıyor, yer-yön algınız bozuluyor ve kişilik değişimleri yaşanıyorsa, tanı sıklıkla demanstır” ifadelerini kullandı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına göre; Türkiye’de yaklaşık 1,3 milyon insanın demanstan muzdarip olduğunu ve bu sayının git gide arttığını ifade eden Ülker, “Genellikle 65 yaş üstü kişileri etkileyen ve insan belleğinin sık sık yanılması, yer-yön algısının bozulması, kişilik değişimleri şeklinde kendini gösteren demans hastalığını aynı zamanda gençlerde de görülebiliyor. Bu insanlar tamamen günlük yaşamın karmaşasında ve çoğunlukla hastalık belirtilerinin hiç farkına varmıyor. Gençlerimiz genellikle aktif çalışma hayatının içinde ve günlük işleyen programlara entegreler. Aile, arkadaş ve çevre, kişideki davranışlar belirgin bir şekilde değiştiğinde bunun doğrudan bir hastalık belirtisi olabileceğini düşünmüyor” dedi.

Spor, hastalığı engellemez ama ilerlemesini geciktirir

Hastalığın ilk başlarda çoğunlukla kişilik değişiklikleri, davranışsal ve dil bozuklukları şeklinde görüldüğünü kaydeden Ülker, kişilerin bu değişikleri kendilerinin değil aile ve çevrelerindeki insanlar tarafından fark edildiğini dile getirdi. Alzaymır, FTD ve diğer birçok ilerleyici demans türünün henüz tedavisi bulunmadığını söyleyen Ülker, bu nedenle hastalanan kişilerin doğru bakımı önem taşıdığını özellikle gençlerin bu hastalıktan dolayı gerçekleşen kısıtlamaları kabul etmesi çok zor olduğunu belirtti. Ülker, sporun bunamaya karşı yapılabilecek en önemli şey olduğunu, çalışmaların fiziksel ve zihinsel aktivitenin demansı engellemediğini, ancak özellikle frontotemporal demans hastalarında, hastalığın ilerlemesini geciktirdiğini gösterdiğini kaydetti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz