Ana Sayfa Bilim Fizik Mühendisleri Odası, hükümetten “Demokratikleşme Programı” talep etti

Fizik Mühendisleri Odası, hükümetten “Demokratikleşme Programı” talep etti

Fizik Mühendisleri Odası (FMO) Genel Kurulu, bu hafta sonu Ankara'da yapıldı. FMO Başkanı Dr. Abdullah Zararsız, AKP Hükümeti'nden "Demokratikleşme Programı" talebinde bulundu.

Cumartesi Ankara’da Alba Hotel’de toplanan Fizik Mühendisleri Odası (FMO) 32. Dönem Genel Kurulu, dün yapılan seçimle sona erdi. FMO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Abdullah Zararsız, yaptığı konuşmada FMO, “Demokratikleşme Programı” talep etti.

“Hükümet olağan dönemlerde yapamadığını bu dönemde yapmak istedi”

Altı ay önce yapılması planlanan Genel Kurul’un COVID-19 nedeniyle ertelendiğini hatırlatan Dr. Zararsız, “Dünyanın gelişmiş ülkeleri halka güvence vererek siz sağlığınızla ilgilenin, gerisini biz düşünürüz’ derken, bizde ise hükümet olağan dönemlerde yapamadığını bu dönemde yapmak istedi” diyerek, değiştirilen Barolar Yasası’ndan, değiştirilmek istenen Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yasası’ndan, ihalesi yapılan Kanal İstanbul Projesi’nden, SİT alanları ve tarımsal alanları kullanıma açan Yönetmelik’ten ve çalışma yaşamındaki uygulamalardan söz etti.

Dr. Zararsız: “Karar vericiler tarafından meslek odaları her aşamada dışlanmaya çalışılıyor”

Pandemi döneminde AKP’nin TMMOB Kanunu’nu değiştirme girişimini “TMMOB örgütlülüğüne yönelik saldırıların en ciddisi” diye tanımlayarak, bunun TMMOB, İl Koordinasyon Kurulu (İKK) ve bağlı tüm odalar tarafından kamuoyu desteğiyle engellendiğine, ancak söz konusu girişimlerin gelecekte de olabileceğine dikkat çekti. Bu konudaki sorunun çözülmesi için meslek alanının yeniden düzenlenmesi ve denetlenmesine yönelik eylem planı hazırlanması gerektiğini kaydetti. TMMOB’nin 1970’lerden beri bilimi ve tekniği halkın genel yararı için kullanma mücadelesinin bir parçası olmaya çalıştığını, faaliyetlerini ülkenin mühendislik birikimini arttırmak ve mesleklerini geliştirmek için sürdürdüklerinin altını çizdi ve şöyle konuştu:

“TMMOB ve Odalar, kamu çıkarlarını koruyan, bu noktada her türlü özveriyi yapan kurumlardır. FMO Yönetimi olarak, ülke, kamu ve meslektaşlarımızın yararına uygun olarak, meslek mensuplarının hak ve menfaatlerini korumayı hedeflemiş ve bu işlevini, katılımcı olarak yerine getirmeye çalışmıştır. Kamu hizmetlerinin verilmesinde bir taraf kamu kurumları ise, diğer taraf Odalarımızdır ve bu ikisi arasında mutlaka uyum ve koordinasyon sağlanması gerekmektedir. Oysa uyum sağlamak bir yana, karar vericiler tarafından meslek odaları her aşamada dışlanmaya çalışılmaktadır. Bir meslek kuruluşu olarak asli görevimiz Anayasa’nın 135. maddesinden aldığımız yetkiyle, meslek alanımızı düzenlemek ve denetlemek, öncelikle alanımızdaki mühendislerin mesleki çıkarlarını öne çıkaran faaliyetler yürütmektir.” 

“Dünyamızın ve ülkemizin kaynakları silahlara, füzelere, bombalara değil, insanlığın yararına kullanılmalıdır”

Türkiye’de “büyük bir ayrışma” yaşandığını söyleyen Dr. Zararsız, özellikle Suriye ve Libya’da yaşananların Türkiye’yi sıkıntıya soktuğuna işaret etti. “İnsanlığın geleceği için barış mücadelesi büyük önem taşımaktadır. Atatürk’ün ‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’ ilkesi ışığında, tüm dünyada barışın, kardeşliğin ve demokrasinin yerleşmesi için çaba harcanmalı; dünyamızın ve ülkemizin kaynakları silahlara, füzelere, bombalara değil, insanlığın yararına kullanılmalıdır. Ekonomide yapısal reformlar acil olarak yürürlüğe konulmalı, borç batağını kurutacak, gelir dağılımındaki adaletsizliği sona erdirecek, refah ve kalkınma getirecek yeni bir ‘Demokratikleşme Programı’ uygulanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

TMMOB Başkanı Koramaz: “AKP’nin rahatsızlığının asıl nedeninin toplumsal olanı koruma yolundaki inadımız ve gayretimiz olduğunu anlatmaya çalıştık”

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz’ın mesajını Gıda Mühendisleri Odası Başkanı ve TMMOB’un Kurul’daki gözlemcisi Yaşar Üzümcü okudu. Koramaz mesajında, Türkiye’nin son iki yılda “tarihsel bir kırılmaya tanıklık ettiğini” vurgulayarak, “Yapılan değişikliklerle emek ve meslek örgütlerinin hatta üniversitelerin kamuya ilişkin politika üreten kurumlarda yer alması engellendi. Kamu adına söz söyleyecek, politika önerecek kurum ve kuruluşların kamu yönetimiyle bağı kesildi. Seçilmiş belediye başkanlarının yerine atanan kayyumlarla, asılsız suçlamalara dayalı tutuklamalarla, demokratik kitle örgütlerini hedef alan soruşturmalarla bu rejim pekiştirildi” ifadelerini kullandı.

Başkan Koramaz, tek adam rejiminin Pandemiyi bir fırsat olarak değerlendirerek, hükümetin halkın acil sorunlarına çözüm üretmeden kendi ajandasındaki önceliklere göre adım attığını ve halkın karşı çıktığı birçok uygulamanın yaşama geçirildiğini vurguladı. Koramaz konuşmasında “Demokratik seçimlerle kazanamadığı kurumları devletin tüm olanaklarını kullanarak işlemez hale getirme siyasetinin bir parçası olan bu adımlara karşı tüm TMMOB örgütleri olarak çok hızlı bir tepki gösterdik. Salgın nedeniyle yaşanan kısıtlamalar altında yürüttüğümüz mücadele boyunca AKP’nin rahatsızlığının asıl nedeninin toplumsal olanı koruma yolundaki inadımız ve gayretimiz olduğunu tüm topluma anlatmaya çalıştık“ sözlerine yer verdi.

Bütün önergeler onaylandı

Koramaz’ın mesajının ardından Genel Kurul’da FMO yönetim ve denetim kurullarının çalışma raporu görüşüldü. 2018-2019 bütçelerinin uygulanması ve yapılan denetimlere ilişkin üyelere aktarım yapıldı. Yönetim ve Denetim raporları oybirliğiyle kabul edildi ve Yönetim Kurulu aklandı. Önergeler, Kurul’un onayına sunuldu ve tüm önergeler oy birliğiyle kabul edildi. Yazman Hasan Can Karakuş ise, 2020-2021 döneminde gerçekleşen bütçeyi açıkladı.

FMO öğrencilere staj, mezunlara iş havuzu oluşturuyor

FMO Yönetim Kurulu Yazman Üyesi Çağıl Kaderoğlu, Oda’nın çalışmalarından ve komisyonların etkinliklerinden söz etti. Kaderoğlu, bir önceki dönemde mühendislik öğrencileri için planlanan staj, mezunlar için planlanan iş havuzu oluşturma çalışmalarının devam ettiğini, bu çalışmaları yeni dönemde tamamlayacaklarını duyurdu.

Son gün seçim yapıldı

Genel Kurul’un ikinci gününde ise yeni yönetim için seçim yapıldı. Genel Merkez’de yapılan seçimin ardından 32. Dönem Genel Kurulu sona erdi.

Oylamaya sunulan FMO ve TMMOB Yönetim, Denetleme ve Onur kurulları asil üye aday listesi ise şöyle:

32. Dönem Yönetim Kurulu Asil Üye Adayları:
Abdullah ZARARSIZ
S. Çetin TEKİN
Çağıl KADEROĞLU
Hasan Can KARAKUŞ
Sibel TÜRKEŞ YILMAZ
İbrahim KAYHAN
Zeki TUĞCULAR

 

32. Dönem Denetleme Kurulu Asil Adayları:
Oğuz PERVAN
Güngör ARSLAN
Ali DOĞAN

 

32. Dönem Onur Kurulu Asil Adayları:
Bahar DİRİCAN
A. Gönül BUYAN
Aynur ERAY
Ömer YAVAŞ
Şinasi ALTUNKAYA

 

TMMOB Yönetim Kurulu Adayları:
Ekrem POYRAZ
Hasan Can KARAKUŞ
Abdullah ZARARSIZ

 

 

TMMOB Denetleme Kurulu Üyeliği:

 

 TMMOB Yüksek Onur Kurulu     Üyeliği:
Nurhak TATAR Recep ÜNVER

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz