Ana Sayfa Çalışma Hayatı Gazetecilikte korona düzeni: Bina dışında, dönüşümlü, evden, konuklara ateş ölçümü

Gazetecilikte korona düzeni: Bina dışında, dönüşümlü, evden, konuklara ateş ölçümü

Dünyada giderek artan Covid-19 vakaları ile ilgili Türkiye’de de alınan önlemlere her gün yenileri ekleniyor. Türkiye’de kamuda ve özel sektörde çalışanlar için önlem alanlar arasına medya kurum ve kuruluşları da katıldı.

Fotoğraf: Sertaç Kayar

Covid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirler medyada çalışma düzenini de etkiledi. Gazetecilerin çalışma düzeni kurumlara göre şöyle:

Hürriyet ve Milliyet: Ankara Büroları’nda tüm muhabirler evden çalışmaya başladı. Muhabirlerin bilgisayarlarına gerekli yayın sistemleri ile uzaktan erişim programları yüklendi ve kendilerine tamamen evden çalışılabilecekleri donanım sağlandı. Büroda yalnızca haber müdürü bulunuyor, meclis muhabiri ise meclise gidip geliyor. Her muhabirin habere gitmeden veya büroya gelmeden önce temsilciden izin alması gerekiyor. Sıcak yemek hizmeti sona erdi kumanya verilmeye başlandı.

CNN Türk İstanbul: Demirören Medya’nın haber kanalı CNN TÜRK’ün İstanbul bürosunda kameraman ve muhabirler bina dışında çalışıyor. Alanda çalışan muhabirlerin bina önüne konan tek katlı prefabrik bir yapıda çalışmaları istenmiş ve bu uygulamaya tepkiye neden olmuştu. Demirören Medya Center (DMC)’ın İstanbul’daki kampüsünde bazı yemekhaneler geçici olarak kapatıldı. Çalışanların kullanımı için binada bulunan banka, market, kuaför, terzi, lostra hizmetleri de durduruldu.

CNN Türk Ankara: Ankara ekibinden bir grup diğer grup ise sadece sahada çalışıyor. Sahada çalışan muhabir ve kameramanlar işi bittiğinde eve gidiyor ve ertesi gün büroya gitmeden tekrar sahaya çıkıyor. Bu grupların haftalık rotasyonu planlanıyor. Bu uygulama ile binaya yönelik olası enfeksiyon riski en aza indirilmeye çalışıyor. Kanalın tüm grafikerleri ise evden çalışıyor. Canlı yayın konuklarının ise binadaki prosedürlere uygun bir biçimde ateşleri ölçülüyor. Ayrıca, muhabir ve kameramanlara mesai saati dışında sosyal yaşamlarını kısıtlamaları konusunda uyarı yapıldı. Çalışanların aile bireyleri de yakından izleniyor. Aile bireylerinin iş yerlerinden olası bir enfekte haberi gelmesi ihtimaline karşı, söz konusu kanal çalışanının büro dışında çalışması kararı alındı. Editörlerin evden çalışması için uzaktan erişim çalışmaları tamamlandı. Editörlerin bir kısmı evden çalışmaya başlasa da bürodan çalışmaya devam eden editörler de bulunuyor.

Kanal D: DMC bünyesindeki bir diğer televizyon kanalı KANAL D Haber Merkezi de iki gruba ayrıldı. Haber Merkezi ekibinin bir bölümü evden, diğer bölümü ise bürodan çalışıyor. Evden ve bürodan çalışan gruplar her hafta değiştirilecek.

Demirören Haber Ajansı (DHA):  Koronavirüsle birlikte herhangi bir çalışma değişikliği görülmedi. Normal zamanda olduğu gibi tüm ekip sahada ve büroda çalışmaya devam ediyor.

Birgün: Ankara Büro çalışanları ikişer kişilik ekipler halinde dönüşümlü olarak haftada üç gün bürodan çalışıyor. Sabahları Skype üzerinden gündem toplantısı yapılıyor. Gazetenin İstanbul’daki merkezinde ise muhabirler mecbur kalmadıkça alana çıkmıyor. Salgını önlemek amacıyla her gün bürolarda dezenfekte işlemi yapılıyor.

Cumhuriyet: Ankara Bürosu’nda bürodan çalışma sınırlandırıldı. Büroda her gün bir kişi nöbetçi olarak kalıyor. Muhabirler yalnızca gerekli durumlarda alana çıkıyor. Muhabirlere maske verildi, eldivenin ise şu anda temin edilip edilmediği bilinmiyor. Teması azaltmak için muhabirler, gazetenin aracıyla evlerinden alınarak haber takibi yapacakları yere bırakılıyor. İstanbul’da da dönüşümlü ve evden çalışma düzenine geçildi.

Evrensel: Evrensel Gazetesi Ankara Büro’da da alanda çalışan muhabirlerin sayısı azaltılarak büyük ölçüde evden çalışma düzenine geçildi. Hastalık ihtimalinde muhabirlerin evden çalışması sağlanacak. Alınan önlemler iki aylık bir süreyi kapsıyor.

İhlas Haber Ajansı (İHA):  Çalışanlarının çoğunluğu yıllık izne çıkarıldı ve yurt dışı yasağı getirildi. Ayrıca, katlara dezenfektan konularak önlem alındı.

Mezopotamya Haber Ajansı: Muhabirlerin büyük bir kısmı evden çalışırken sadece birkaç kişi büroda mesai veriyor.

Sözcü: Ankara Bürosu’nun tamamı da evden çalışma yöntemine geçti. Evden çalışanlar için WhatsApp üzerinden özel bir iletişim ağı kuruldu. Foto muhabirlerinin toplantıları izlemeleri için ulaştırma servisi hizmet vermeye devam ediyor. Sahaya inen muhabirler için maske ve eldiven takmaları dışında şu anda özel bir önlem alınmadı. Özel bir dezenfekte işlemi yapılmasa da büronun temizliği düzenli olarak yapılıyor ve büroya her türlü dezenfektan sağlanmış durumda.

TRT Haber Ankara: Ankara Bürosu’nda iki ayrı ekip oluşturdu. Bir ekip günlük olarak yalnızca büroya gelip gidiyor, habere gitmiyor. Büroya gelen çalışanlar her sabah bina girişinde ateşleri ölçüldükten sonra içeri alınıyor. Büro içinde düzenli olarak dezenfekte çalışmaları yapılıyor. Diğer ekip ise sadece habere gidiyor. Kanal şoförü tarafından evlerinden alınıp sahaya gidiyor, ardından ise tekrar evlerine bırakılıyor. Bu ekipten hiç kimse büroya alınmıyor, bu şekilde izolasyon sağlanıyor. Sahada çalışan muhabirlere ise gerekli ekipman temin edildi. Sıcak yemek hizmeti yerine kumanya sistemine geçildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz