Ana Sayfa Politika Hatay Baro Başkanı için 71 barodan ortak açıklama: Ekrem Dönmez’in yanındayız

Hatay Baro Başkanı için 71 barodan ortak açıklama: Ekrem Dönmez’in yanındayız

Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez’in dayanak gösterilmeden kimlik sorulmasına itiraz etmesi üzerine gözaltına alınmasına 71 barodan kınama geldi.

Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez’in ailesiyle yemek yediği sırada restoranda kimlik soran polisten yasal dayanak istemesi üzerine gözaltına alınmasına diğer barolardan kınama geldi. Gözaltı işlemi yapılırken polis memuru tarafından kullanılan “Biz devletiz” ifadeleri ise çokça tartışılmıştı. Baro başkanları, “Polis devletinde değil, hukuk devletinde yaşadığımızı ve yapılan tüm hukuksuzlukların karşısında olduğumuzu haykırmaya devam edeceğiz” dedi. Ekrem Dönmez için düzenlenen bildiriye, 71 baro başkanını imza atarken, kimlik sorma ve gözaltı işlemi yapan memurlar hakkında şikayette bulunduğu hatırlatılarak tüm baro başkanlarının konuyu titizlikle takip edeceği vurgulandı.

Ekrem Dönmez’e teşekkür

Ayrıca, Dönmez’in kimlik kontrolü sırasında baro başkanı olduğunu belirtmemesi ile ilgili olarak bildiride Ekrem Dönmez’e sıradan bir vatandaşın haklarını öğrenmesine vesile olduğu için teşekkür de edildi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Avukat ya da baro başkanı olduğunu söylemeye gerek duymayarak sıradan bir vatandaşın kolluk kuvvetleri karşısında yaşadığı mağduriyeti resmeden ve vatandaşın haklarını öğrenmesine vesile olan Hatay Baro Başkanımız Av. Ekrem Dönmez’e teşekkür ediyor, her koşulda yanında olduğumuzu imzalarımız ile beyan ediyoruz.”

Gerçeklikten saptırmak istendi

Dönmez’in gözaltına alınmasını “Yasaya, ahlaka ve insanlık onuruna aykırı” olarak niteleyen baro başkanları, yaşanan olayın ardından yaşanan açıklamalara da tepki gösterdi. Olaya ilişkin görüntülerin olmaması durumunda, polis memurları tarafından tutanakların kendi aralarında imzalanacağı ve medyaya servis edileceği belirtildi. Yapılan açıklamada “Yaşanan hukuk dışı olay, görüntüler ile sabit ve bu kadar aleniyken bile çeşitli yayın organlarınca gerçek saptırılarak vatandaşa servis edilmekten geri kalınmamıştır” ifadelerine yer verdi.

EGM Anayasa ve kanunları yok saydı

Baro Başkanları, polislerin Dönmez’in gözaltına aldığı anlara ilişkin videoda yer alan ifadelerini örnek göstererek, “Kolluk görevlileri kararı göstermek yerine; kendilerini devlet memuru değil de ‘devletin ta kendisi’ olarak gördüklerini beyan ederek başkanımızı gözaltına almışlardır” açıklamasında bulunuldu.

Açıklamada ayrıca, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından yapılan açıklamayı “ibretlik” diye niteleyen baro başkanları yaşananları şöyle eleştirdi:

“EGM, yapılan hukuksuzluk için özür dileyeceğine, sahadaki polis memurunun olay günü sarf ettiği ‘Biz devletiz’ sözüne adeta arka çıkmış; Anayasa ve kanunları yok sayarak, yapılan hukuksuz işleme kılıf uydurmak amacıyla olayla ilgisi dahi olmayan bir yönetmeliği işlemin ana unsuru olarak gösterebilmiştir.”

Yapılan açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı:

“Baro başkanları olarak bizler, yılmadan ve usanmadan polis devletinde değil, hukuk devletinde yaşadığımızı ve yapılan tüm hukuksuzlukların karşısında olduğumuzu bugüne kadar haykırdık ve haykırmaya da devam edeceğiz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz