Ana Sayfa Politika HDP Eş Genel Başkanı Buldan: “AKP, kadınların başına gelmiş en büyük felaket”

HDP Eş Genel Başkanı Buldan: “AKP, kadınların başına gelmiş en büyük felaket”

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “AKP-MHP iktidarı kadına yönelik şiddetle değil, kadınlarla mücadele halindendir. AKP, bu ülkede kadınların başına gelmiş en büyük felakettir" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “AKP-MHP iktidarı kadına yönelik şiddetle değil, kadınlarla mücadele halindendir. AKP, bu ülkede kadınların başına gelmiş en büyük felakettir” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Buldan, TBMM’de partisinin grup toplantısında konuştu. Toplantıya kadın milletvekillerinin yanı sıra KESK, SES, Eğitim Sen gibi sivil toplum kuruluşlarının kadın sözcüleri de katıldı.

Buldan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 1 Temmuz’da Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Eylem Planı tanıtım toplantısında; “Kadına şiddetle mücadelemiz İstanbul Sözleşmesi ile başlamadığı gibi bu sözleşmeden çekilmeyle de bitmeyecek” açıklamaları için “AKP-MHP iktidarı kadına yönelik şiddetle değil, kadınlarla mücadele halindendir” dedi.

Buldan’ın konuşması özetle şöyle:

“2004’ten bu yana 16 bin kadın katledildi: AKP Genel Başkanı 1 Temmuz’daki konuşmasında, ‘Kadına şiddetle mücadelemiz İstanbul Sözleşmesi ile başlamadığı gibi bu sözleşmeden çekilmeyle de bitmeyecek’ dedi. Kendisine önerimiz, bu gerçek dışı sözleri biz kadınlara değil, sarayındaki yardakçılarına anlatsın. Belki kendisine inanan birilerini bulabilir. AKP-MHP iktidarı kadına yönelik şiddetle değil, kadınlarla mücadele halindendir. Kendisinin iktidarda olduğu süre içerisinde 16 bin kadın katledildi. 2004 tarihiyle birlikte şimdiye kadar 16 binin üzerinde kadın katledildi. Kadına yönelik şiddet görülmemiş oranlarda yükseldi. Sadece Adalet Bakanlığı verilerine göre 145 bin 939 kadın çocuk istismarı davası açılmıştır. 2 milyona yakın kadın hayatta kalabilmek için devletten koruma talep etmiştir. Kadın işsizlik oranı sadece resmi rakamlara göre yüzde 45’e ulaşmış, pandemi döneminde iş başında olmayan kadınların sayısı tam 5 kat artmıştır.

Kadınlar bu felaketi yürürlükten kaldıracak: Meclis’te bizim ısrarımız ve mücadelemizle Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması Komisyonu kurulduğunu herkes biliyor. Ancak bu komisyon, bırakın kadına yönelik şiddetle mücadelenin yol ve yöntemlerini tartışmayı, erkek şiddetini ve İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasını meşrulaştırmak üzere çalıştırıldı. Onların bu kirli zihniyetine ortak olmamak adına, iktidarı içine düştüğü bataktan kurtarma amacı taşıyan bu düzmece komisyondan çekildik. Çok açık bir şekilde söylüyorum. AKP, bu ülkede kadınların başına gelmiş en büyük felakettir. Kimsenin şüphesi olmasın, kadınlar bu felaketi yürürlükten kaldıracak, AKP-MHP iktidarını ilk seçimlerde feshedecektir.

Selam olsun bütün ‘sana ne’ diyen kadınlara: AKP Genel Başkanı’nın Kadına Yönelik Şiddet Eylem Planını açıkladığını biliyoruz. Bu eylem planı adı altında kadına yönelik şiddeti destekleyen, örgütleyen, meşrulaştıran kirli planın devreye sokulmak istendiğini de biliyoruz. Biz sizin eylem planlarınızı, belediyelerimize, Boğaziçi’ne atanan kayyum zorbalığından biliriz. Binlerce kadının katledilmesinden biliriz. Kadınlara karşı polis şiddetinizden, çıplak aramalarınızdan, köpekli işkencelerinizden biliriz. Kod 29 ile, KHK’larla kadınları işsiz bırakmanızdan biliriz. Şiddetin olduğu her yerde iktidarınız, iktidarınızın olduğu her yerde de şiddetin olduğunu çok iyi biliriz. Şunu çok iyi bilin ki, şiddet politikalarınızla mücadele için kadınların en güçlü eylem ve mücadele planı vardır. Kadınlara dayattığınız yaşam tarzına karşı, ‘Sana ne’ diyen kadınlar vardır. Selam olsun bütün ‘Sana ne’ diyen kadınlara…

Yasama yoluyla faillere yol açmaya çalışıyorlar: Yargıyı kendi iktidarının hukuk bürosu haline getirenler yeni bir yargı paketiyle kadın ve çocukları hedef aldılar. Çocuk istismarında ve kadına yönelik suçlarda suçluya ceza vermek için şart getiriyorlar. Suçluyu cezalandırmamak için bin dereden su getirenler yasama yoluyla da faillere yol açmaya çalışıyorlar. Elmalı Davası önümüzde duruyor. Çocuklar vahşeti yaşamışlar ama faillerin serbest olduğunu biliyoruz. Bitlis’te istismarı haberleştiren basın emekçisi tutuklanıyor fakat failler serbest halde dolaşıyorlar.

Yandaşın ekonomisini büyüttüler, halkın ekonomisini çökerttiler: Dün, Ekonomi Komisyonumuz üç yılın karnesini açıkladı. Hükümetin karnesi elbette ki sıfır. Yandaşın ekonomisini büyüttüler. Yolsuzlukla, israfla, talanla, zam furyasıyla halkın ekonomisi çökerttiler. İşsizlik, enflasyon, yolsuzluk arttı, yurttaşın borcu arttı. Bu sistem değişmeden çöküşün sona ermeyeceğini biliyoruz. AKP-MHP iktidarı halkın nerede bir geçim kaynağı varsa ona gözünü dikmiş durumdadır. Şimdiki hedefleri de tütün üreticileri. Üreticiyi dinlemeden yasal statüye kavuşturma adı altında tütün satışına yetki belgesi zorunluluğu getirdiler. ÖTV, stopaj, KDV dahil üreticilere 70’lere varan vergi yükü getirdiler. Yandaş şirketlerine peş peşe vergi affı getiren bu vicdansız iktidar, vergi yüküyle tütün üreticilerinin emeğini gasp etmektedir. Amaç üretimi durdurmak, tütünü üretilemez hale getirmektir. Tütün toplayıcılarının yüzde 80’i kadın emekçilerdir. Kadın yoksulluğu, işsizliği daha da artacaktır.

Halkın tabağında küçültecek porsiyonu kalmadı: Tek adam kendi sarayını ve saltanatını muaf tutarak tasarruf tedbirleri açıkladı. Bir yıllık harcaması 2.8 milyar dolar olan Saray ailesinin ferdi halka, ‘kemerleri sıkalım, porsiyonları küçültelim’ telkinleri veriyor. Halkın kemerinde ne sıkacak delik ne de tabağında küçültecek porsiyonu kalmamıştır. Pazarlarda artıkları toplayarak karnını doyurmaya çalıştığı bu dönemde bu açıklamalar utanmazlıktan başka bir şey ile açıklanamaz. Sarayın saltanatından, her ay üç beş maaş alanların huzur hakkından bir tasarruf yok. Beşli çetelerin devletin sırtından yediği milyar dolarlardan bir tasarruf yok. ÖSO ve çetelerine ödenen maaşlardan bir tasarruf yok. Patronlara halkın ceplerinden peşkeş çekilen vergi aflarından tasarruf yok. Halkın mutfağı bu hükümetin vergi yolu olmuştur. Halkın boğazına giren lokmaya kadar çöktüklerini de biliyoruz.

Aşının parasını zamlarla halkın cebinden alıyorsunuz: Güya Avrupa’da aşılar, 100 dolara 50 Euro’ya aşı yapılıyormuş. Yalanın biri bin Euro. Aşı Avrupa’da ücretli olsaydı, iktidar o aşıyı buradaki yurttaşa 150 Euro’ya yapardı. Aşının parasını zamlarla, vergi artışlarıyla halkın cebinden çıkarıyorsunuz.

Kobane davası HDP’yi kapatmak için kılıf: Bir kadın partisi olan HDP’yi kapatmak, kadın mücadelesini susturmak istiyorlar. Bu amaçla Kobane davasını HDP’yi kapatmak için hukuki bir kılıf olarak açtıklarını biliyoruz. İddianamede yer alan bütün suçlar, parti etkinliklerimiz ve çalışmalarımıza yöneliktir.

Gergerlioğlu derhal tahliye edilmeli: Cezaevlerinde çıplak aramayı ortaya çıkartan, bunun için mücadele veren, hakikati ortaya çıkardığı için vekilliği düşürülen hukuksuzca tutuklanan milletvekilimiz Ömer Faruk Gergerlioğlu için Anayasa Mahkemesi (AYM) ihlal kararı verdi. Ancak mahkeme AYM’nin kararını uygulamıyor ve arkadaşımızı tahliye etmiyor. Bu hukuksuzluğa derhal son verilmeli, Gergerlioğlu tahliye edilmeli ve vekilliği iade edilmelidir.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz