Ana Sayfa Dış haberler Hükümet karşıtı gösterilerin sürdüğü Guatemala’da Kongre binası ateşe verildi

Hükümet karşıtı gösterilerin sürdüğü Guatemala’da Kongre binası ateşe verildi

Hükümetin 2021 bütçe planı toplantılarının yoğun tartışmalara sebep olduğu Guatemala'da hükümetin sağlık ve eğitim harcamalarında kesintiye gideceğini açıklaması üzerine protestocular Kongre binasını ateşe verdi.

Guatemala’da binlerce kişi hükümetin yeni bütçe planını protesto ediyor. Mevcut hükümetin 2021 yılı bütçesine karşı çıkan binlerce öğrenci, işçi sendikaları ve çeşitli sivil toplum kuruluşları, başkent Guatemala’daki Ulusal Kültür Sarayı’nın bulunduğu alanda toplandı. Protestoların sakin şekilde devam ettiği Ulusal Kültür Sarayı alanında protestoların yoğunlaşması üzerine polis, kalabalığı dağıtmak için biber gazı ve tazyikli suyla eylemcilere müdahalede bulundu.

Protestoculardan bazılarının Kongre binasına zorla girerek binayı yakma girişiminde bulunması üzerine binada bazı büro malzemeleri ve mobilyalar büyük zarar gördü. Polisin Kongre binasına giren grupları çıkarmak için göz yaşartıcı gazla müdahalede bulunduğu olaylarda çok sayıda gösterici gözaltına alındı.

Kamu mallarına zarar verilmesine izin vermeyiz

Guatemala Devlet Başkanı Alejandro Giammattei ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada yasalara göre herkesin protesto hakkının olduğunu belirterek, “Ancak kamu mallarına ve özel mülkiyete zarar verilmesine müsaade edemeyiz. Yasalarca belirtilmiş kuralların dışına çıkanlar bunun bedelini ödeyecektir” ifadelerini kullandı.

Guatemala Kongresi’nde hafta içinde yapılan oylamada “2021 Ulusal Bütçesi” 114 milletvekilinin oyuyla kabul edilmişti. (RA)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz