Ana Sayfa Bilim İnternette alan adı verme yetkisi ODTÜ’den BTK’ye geçti

İnternette alan adı verme yetkisi ODTÜ’den BTK’ye geçti

İnternet sitesi kurulurken satın alınan alan adı (domain) verme yetkisi Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden (ODTÜ) alınarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) verildi.

Pazar büyüklüğü 10 milyon TL’ye ulaşan ve internet siteleri kurulurken satın alınan isim olarak bilinen domain verme yetkisi, ODTÜ’den alınarak BTK’ye verildi.

AA’nın haberine göre, “tr” uzantılı alan adı işlemleri için gerekli çalışmalar ve bürokratik işlemler, 1991-1998 yıllarında ODTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nca yapılmıştı.

Türkiye’de mevcut olarak 417 bin 100 “.tr” uzantılı olan site yer alırken, en büyük pay yüzde 83,1 ile “com.tr” uzantılı internet sitelerine ait. Bunu yüzde 3,3’er ile “gen.tr” ve “gov.tr”, yüzde 2,6 ile “org.tr” uzantısına sahip siteler takip ediyor.

Söz konusu internet sitelerinin yüzde 78,1’i Türkiye’de, yüzde 10,4’ü ABD’de, yüzde 5,6’sı Almanya’da, yüzde 1,6’sı Fransa’da, yüzde 1,3’ü İngiltere’de, yüzde 1,2’si Hollanda’da ve yüzde 1,7’si diğer ülkelerde bulunuyor. Bu alan adlarına yıllık olarak 5-25 TL kadar ödeme yapılıyor. Yeni düzenleme ile birlikte, kayıt kuruluşları, sistemlerini ve yedeklerini Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde bulundurmak zorunda kalacak. (RA)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz