Ana Sayfa Çalışma Hayatı İSİG: Haziran’da en az 188 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti

İSİG: Haziran’da en az 188 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) ulusal - yerel basın, işçilerin aileleri, mesai arkadaşları, iş yeri hekimleri ve sendikalardan öğrendikleri bilgilere göre Haziran ayında 8’i çocuk, 8’i göçmen olmak üzere en az 188 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini açıkladı.

İSİG’in açıkladığı Haziran ayı raporuna göre tespit edilebilen 188 iş cinayeti yaşandı. Haziran ayında 8 çocuk ve 8 göçmen işçi hayatını kaybetti. Bu verilerle birlikte 2020 yılının ilk 6 ayında iş cinayetlerinde en az 934 işçi yaşamını yitirdi.

Fabrikada yaşanılanlara göz yumuldu

Açıklamada geçtiğimiz günlerde Sakarya’nın Hendek ilçesinde Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda meydana gelen patlamaya da değinen İSİG Meclisi, Coşkunlar aile şirketinin birden fazla benzer isimli şirketi bulunduğunu, bu şirketlerde son 13 yılda yaşanan 8 patlamada 5 işçinin hayatını kaybettiğini ve yaklaşık 100 işçinin yaralandığını hatırlattı.

Hemen hemen her yönden ciddi eksiklikleri barındıran fabrikanın bu zamana kadar nasıl faaliyette olduğunun devlet sermaye ilişkisinde aranması gerektiği söylenen açıklamada, “Zira patlama sonrası MÜSİAD Başkanları, fabrikanın sahibi ve aynı zamanda MÜSİAD Sakarya İl Başkanı olan Yaşar Coşkun’a desteğe geldiler, hem de hala arama kurtarma çalışmaları devam ederken ve onca gözyaşı-acı varken yemekli bir görüntü ile karşılaştık. Diğer yandan Yaşar Coşkun’un devletin yerel ve merkezi erkanıyla fotoğrafları ve görüşmeleri de basına yansıdı. Bu ilişkilerden çıkardığımız sonuç, bugüne kadar fabrikada yaşanılanlara göz yumulduğu ve bu işçi katliamına adeta davetiye çıkarıldığıdır.” cümlelerine yer verildi.

Raporda öne çıkanlar başlıklar şöyle:

8 çocuk iş cinayetine kurban gitti

  • Haziran ayında 8 çocuk işçi hayatını kaybetti. Çocuk işçi cinayetleri tarım iş kolunda gerçekleşti.
  • Ölenlerin 4’ü kadın, 184’ü erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım ve sağlık iş kolunda gerçekleşti.
  • Hayatını kaybeden 188 emekçinin 147’si ücretli (işçi-memur), 41’i kendi nam ve hesabına (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.
  • Hayatını kaybeden işçilerin yaş ortalaması: Kendi nam ve hesabına çalışanlar (çiftçi ve esnaf) 53 yaş, ücretliler (işçi ve memur) 39 yaş.
  • 6’sı Afganistanlı, 1’i Suriyeli, 1’i Türkmenistanlı olmak üzere 8 göçmen işçi hayatını kaybetti.

Hayatını kaybeden işçilerin sadece 3’ü sendikalı

  • Ölen işçilerin 3’ü sendikalı. Sendikalı işçiler güvenlik ve belediye işkollarında çalışıyordu.
  • En fazla ölüm nedenleri sırasıyla trafik/servis kazası, ezilme/göçük, kalp krizi, yüksekten düşme, şiddet, Covid-19 ve elektrik çarpması.
  • Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret/büro, belediye/genel işler, sağlık, güvenlik, gıda, tekstil, ağaç ve enerji işkollarında gerçekleşti.
  • Haziran ayında en fazla iş cinayeti İstanbul’da yaşandı. (15 işçi hayatını kaybetti.)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz