TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman imzasıyla Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya gönderilen yazıda, sağlık sektörünün pandemi dönemlerinde en ön safta çalışma zorunluluğu olduğu hatırlatılarak, sağlık çalışanları için alınmayan önlemlere ve bunların yaratacağı risklere dikkat çekildi.
Kadın sağlık çalışanları, çalışmak ve geçim derdi yaşamak ikileminde bırakılıyor
Sağlık alanında çalışanların üçte ikisinin kadınlardan oluştuğunun belirtildiği yazıda, kadın sağlık çalışanlarının pandemi dönemlerinde çalışma koşullarının özellikle önem taşıdığı vurgulandı.
Yazıda, kadın sağlık çalışanlarının bu dönemde ya kendilerinin ve çocuklarının sağlığını tehlikeye atarak çalışmak ya da ücretsiz izin alarak geçinme sorunlarıyla boğuşmak ikileminde bırakıldığı vurgulandı.
Kadın sağlık çalışanlarının yıllık izni gasp ediliyor
Sağlık Bakanlığı’nın süt izninde olan kadınlara ücretsiz izin kullandırılacağı ve eşlerden ikisinin de sağlık çalışanı olması durumunda okul öncesi ve ilköğretimde çocuğu bulunan kadın çalışana yıllık izin verileceği düzenlemelerinin eleştirildiği yazıda, “Bu düzenlemeler ile kadına biçilen geleneksel toplumsal cinsiyet rolleri bir kez daha açığa çıkmakta, hem de ücretli izin yerine yıllık izin verilmek suretiyle kamusal bir hak olan yıllık izin gasp edilmektedir” denildi.
Yazıda, özel /kamu/taşeron işveren ayrımı gözetilmeden tüm sektörlerdeki hekim ve sağlık çalışanlarını kapsamak üzere şu düzenlemelerin yapılması istendi:
* Kadın sağlık çalışanlarından süt izninde olanlar da ücretli idari izinli sayılmalı,
* Çocuklu eşlerden ikisi de sağlık çalışanı ise talep eden birine ücretli izin verilmeli,
* Olağandışı dönemde alınan izinlerin yıllık izinden sayılması uygulamasına son verilmeli,
* Tek ebeveyn olması nedeniyle çocuğun bakımından tek başına sorumlu olan kadınlar ve erkekler de ücretli idari izin kapsamına alınmalıdır.