Ana Sayfa Politika KESK, salgınla mücadelede iktidarı “mış” gibi yapmakla eleştirdi, kendi önerilerini sıraladı

KESK, salgınla mücadelede iktidarı “mış” gibi yapmakla eleştirdi, kendi önerilerini sıraladı

KESK, gelinen durumun "Normalleşme Takvimi" nedeniyle oluştuğunu belirtip salgınla mücadele için kendi önerilerini sıraladı.

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), iktidarın salgın önlemlerini eleştirerek iktidarın salgınla mücadele etmediği söyledi. KEKS açıklamasında “İktidar “mış” gibi yaparken salgın can almaya ve yayılmaya devam ediyor” dedi.

Salgının bugün geldiği noktanın iktidarın “Normalleşme Takvimi”nin sonucu olduğu ve yeni tedbirlerin toplumsal tepki nedeniyle alındığı söylenen açıklamada iktidarın pandemi ile ciddi bir mücadele niyetinin olmadığı ifade edildi. Açıklamada, iktidarın aldığı yasak kararlarının dünyada hayata geçirilen tedbirlerin çok uzağında olduğu söylendi. Açıklamada virüs sadece gece yayılıyormuşçasına yapılan düzenlemelerin iktidarın sermayeyi koruma amacını gizleme çalışması olarak değerlendirildi ve alınan kararların iktidarın pandemi ile mücadele ediliyor görüntüsü vermeyi, masa başı sayı ayarlamaları ile gerçek tabloyu gizlemeye devam etmeyi amaçladığını gösterdiği belirtildi.

KESK, alınması gereken tedbirlere ilişkin kendi önerilerini de şöyle sıraladı:

• Daha fazla gecikmeden kamu işyerlerinde dönüşümlü çalışma uygulaması hayata geçilmelidir. Hamile, süt izninde olan, engelli, bağışıklık sistemi hastalığı, diabet, kalp-damar, astım, KOAH, hipertansiyon, akciğer-karaciğer hastalığı böbrek yetmezliği gibi kronik hastalığa veya zayıf bağışıklık sistemine sahip olan, 60 yaşın üstünde olan, kreşe devam eden veya ilköğrenim çağında çocuğu olup, eşi kamu personeli olmayan veya eşinden boşanmış/ayrılmış olan, bakmakla yükümlü olduğu anne veya babası bulunan personelin, kritik işler de dahil olmak üzere işe başlatılması tehlike tamamen ortadan kalkıncaya kadar ertelenmelidir.
• En az 4 hafta boyunca ülkeye giriş çıkışlarda çok sıkı tedbirler uygulanmalıdır. Bu süre boyunca sağlık, belediye temizlik ve gıda satışı dışındaki diğer tüm faaliyetler durdurulmalıdır.
• Sağlık emekçilerine nitelikli kişisel koruyucu donanım eksiksiz sağlanmalıdır. Pandemi ile mücadelede bakanlık sağlık alanındaki emek ve meslek örgütleri ile kolektif çalışmalı, bu kurumları sürece dahil etmelidir. Covid 19 meslek hastalığı kapsamına alınmalıdır.
• Vatandaşların zorunlu harcamalarının (su, elektrik, ısınma, vb.) faturaları devlet tarafından ödenmeli, kredi borçları vb. ertelenmeli, tüm vatandaşlara yurttaşlık temel geliri sağlanmalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz