Ana Sayfa Çalışma Hayatı Mücadele sonuç verdi, madenciler hak ettiklerini aldı

Mücadele sonuç verdi, madenciler hak ettiklerini aldı

13 Mayıs 2014 günü, Soma Madenci Katliamı'nın yaşandığı Eynez Maden Ocağı'nı da işleten Soma Kömürleri AŞ'nin, çeşitli ocaklarında çalışırken işten atılan işçilerin Kıdem ve İhbar Tazminatları, aradan geçen 6 yılın ardından eksik yatırılmıştı. Bunun üzerine seslerini yükselten madencilerin hak ettikleri tazminatlar bugün itibariyle hesaplarına yatmaya başladı.

Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği 13 Mayıs 2014’te yaşanan maden katliamından sağ kurtulan ve katliamın ardından işten çıkartılan iki bin 831 maden işçisi, yıllardır tazminat mücadelesi veriyordu. Geçtiğimiz haftalarda işçilere tazminatları ödenmeye başlanmış, ancak hesaplamaların eksik yapıldığı ortaya çıkmıştı. Bağımsız Maden-İş yaptığı açıklamada işçilerin tazminatlarının yasal faiz oranında hesaplanarak verildiğini, kıdem tazminatı alacağına dair yasal faizin değil de en yüksek banka mevduat faizinden işleme konması gerektiğini vurgulamıştı.

Yıllardır ödenmeyen tazminatları için mücadele eden Soma maden işçileri, kendilerine verilen sözlerin tutulması talebiyle 16 Şubat’ta eylemdeydi. “Verilen sözleri tutun! Yasal düzenlemeler hemen yapılsın” pankartıyla Soma Kaymakamlık Meydanı’ndan Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) yürüyen işçiler, “Tek kuruşumuzu patronların cebinde bırakmayacağız” demişti. Yürüyüşe çok sayıda maden işçisinin yanı sıra, işçi yakınları ve yurttaşlar da katılmıştı.

Maden işçileri dün gerçekleştirdikleri toplantıda ise 15 Mart Pazar günü Hükümet Meydanı’nda toplanarak binlerce kişiyle TKİ önüne yürüme kararı almıştı. Madenciler verilen sözlerin tutulmaması durumunda Mart sonunda Ankara’ya yürüyeceklerini söylemişlerdi.

Bağımsız Maden-İş bugün yaptığı açıklamada, Eynez Ocağı’ndaki işçilerin ödemelerinin yapıldığını duyurdu. Yapılan açıklamada, “Rödovaslı sahalar Uyar, Geventepe, Atabacası, Işıklar Ocağı’ndan işçilerin tazminatlarının ödenmesi için torba yasa mücadelemiz sürecek!” denildi. Bağımsız Maden-İş “Boşuna yürüyorsunuz diyenlere örnek olsun! Hak verilmez alınır. Zafer sokakta kazanılır!” diyerek madencilerle birlikte verdikleri mücadelenin etkisine ve önemine vurgu yaptı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz