Ana Sayfa Çalışma Hayatı Salçalık bibere kilosu 45 kuruştan alıcı yok, ürün tarlada kalıyor

Salçalık bibere kilosu 45 kuruştan alıcı yok, ürün tarlada kalıyor

Çanakkale'de salçalık biber (kapya) üreticileri dertli. Bin metrekarelik kapya için yaklaşık 3 bin 500 TL masraf etmelerine rağmen 2 bin TL zarara uğruyorlar. 45 kuruştan alıcı bulamayan üreticiler, "Ürününü tarlada bırakan çok. Adam iki traktör topluyor, gidiyor, koyunlara veriyor" dedi. Üreticileri ziyaret ederek sorunlarını dinleyen CHP Milletvekili Orhan Sarıbal, çiftçilerin acil olarak desteklenmesi gerektiğini belirtti.

CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Çanakkale’nin Yenice ilçesine bağlı Davutköy, Torhasan ve Çınarcık köylerinde salçalık biber üreticileriyle bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Üreticinin bin metrekaresine 3 bin 500 TL masraf yaptığı ifade eden Sarıbal, “Biberi 40 ile 45 kuruş arasına satabiliyor. Bu fiyat ve tonajla yaklaşık bin metrekareden 2000 TL zararı var” dedi.

“İki traktör topluyor, koyunlara veriyor”

Biberin kilosuna 45 kuruştan alıcı bulamadıklarını ifade eden biber üreticisi kadın, “Bugün biri geliyor, alıcı var diye işçi getiriyoruz, durduruluyor. Ürününü tarlada bırakan çok. Adam iki traktör topluyor, gidiyor, koyunlara veriyor. Adam satamıyor, bu nedenle de bana para veremiyor. Ben de işçiye veremiyorum” diyerek isyan etti.

“Bin metrekareden 200 TL zararı var”

Üreticinin ürünü üzgün olarak hasat ettiğini belirten Sarıbal, “Bin metrekaresine yaklaşık 3000-3500 TL masraf yaptığı bir biberi 40 ile 45 kuruş arasına satabiliyor. Bu fiyat ve tonajla yaklaşık bin metrekareden 2000 TL zararı var. Ekeceksiniz, süreceksiniz, masraf edeceksiniz, ilaç atacaksınız bir de hasat işçiliği var” diyerek üreticinin sorunlarını dile getirdi.

“Üretimin sürmesi için faizsiz kredi sağlanmalı”

Çiftçinin büyük borçlar içinde olduğunu vurgulayan Sarıbal, önerilerini şöyle sıraladı:

“Öncelikle ya fabrikalara ya da çiftçilere bir destek. İkinci olarak, çiftçinin kapıya dayanmış borçlarının 2020 yılında tamamen faizsiz olmak üzere geriye dönük en az 3 yıl ertelenmesi lazım. Son olarak, çiftçinin üretimini sürdürmesi için yeniden faizsiz kredi sağlanmalı.” (ANKA)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz