CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, 5 Haziran Çevre Günü dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında salgın sürecinde yaşanan doğa hakları ihlallerine dikkat çekerek, hükümete doğanın korunması için bir an önce hayata geçirilmesi gereken acil önlem planlarını ve önerilerini sundu.
Karaca, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında salgın sürecinde vatandaşlara ‘Evde kal’ çağrısı yapılırken Kanal İstanbul için ihale yapıldığını, doğal sit alanlarının beton ormanlarına dönüştürecek yönetmelik değişiklikleri yapıldığını, Salda Gölü’ne kepçe ve kamyonların girdiğini, Kirazlıyayla Köyü’nde köylülerin karşı çıkmasına rağmen tesis yapılmak istendiğine dikkat çekti.
Salgın sürecinde 58 projeye “ÇED Olumlu Raporu” verildi
Karaca, 13 Mart-31 Mayıs tarihlerinde Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından 58 projeye ÇED olumlu kararı verildiğini ve bakanlıkça yetkilendirilen valiliklerce ise 479 projeye ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildiğini açıkladı.
CHP’li Karaca Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Avdan Köyü’ne yapılmak istenen termik santral projesinin ÇED raporunun bölge sakinlerinin mücadelesi sonucunda ilgili firmaya iade edildiğini de açıkladı.
Karaca, doğa hakları ihlallerinin son bulması için bir an önce Paris İklim Anlaşması’nın TBMM’ye getirerek onaylanmasının, Su Kanunu’nun, İklim Yasası’nın ve Hayvan Hakları Yasası’nın TBMM’ye getirilerek yasalaştırılması gerektiğini ifade etti.
“Çocuklarımıza sağlıklı bir dünya bırakma sorumluluğumuzla önerilerimizi paylaşıyoruz”
Karaca “CHP olarak doğanın haklarına, çocuklarımıza sağlıklı bir dünya bırakma sorumluluğumuzla önerilerimizi paylaşıyor, saray iktidarını bir kez daha uyarıyoruz” diyerek hükümete şu önerileri sundu:
-Paris İklim Anlaşması acilen TBMM’ye getirerek onaylanmasını sağlamalıdır.
-Giderek su fakiri olan bir ülke haline gelmekteyiz. Bu nedenle sulak alanların ve su varlığımızın korunmasını, herkesin ücretsiz, güvenilir suya erişiminin yasal güvenceye kavuşturulması için Su Kanunu bir an önce TBMM’ye getirilmeli ve yasalaştırılmalıdır.
-Tüm canlılar için en temel hak olan yaşam hakkını savunacak İklim Yasası hazırlanmalı ve derhal yasalaştırılmalıdır.
-Kömürlü termik santrallerden enerji üretme anlayışına derhal terk etmek durumdayız.
-Yenilebilir enerji yatırımları teşvik edilerek, yaygınlaştırılmalı, ihtiyaç fazlası enerji dar gelirli vatandaşlara, esnafa uygun koşullarda ulaştırılması sağlanmalı
-Ekolojik tarım, katma değeri yüksek çevreci bir yaklaşımla ürünler üretilmesini sağlayacak kalkınma planları hazırlanmalı.
-Ülkemizde bazen 1 aydan daha az sürede yürütülen ÇED süreçleri birlikte karar alma süreçlerine dönüştürülmeli
-Sağlık etki değerlendirme, sosyal etki değerlendirme ve kümülatif etki değerlendirmenin de koşullarının yasal güvenceye bağlanması için derhal düzenleme yapılmalı
-Hayvan Hakları Yasası acilen TBMM’ye sunulmalı ve yasalaşmalıdır.”
5 Haziran Çevre Günü, kutlama değil mücadele günü
Karaca, CHP olarak sundukları acil önlem planlarının ve önerilerinin hayata geçirilinceye ve yaşam alanlarına, ekosisteme saldırılar son buluncaya kadar 5 Haziran Çevre Günü’nü bir kutlama günü değil bir mücadele günü olarak adlandıracaklarını söyledi.