Ankara İSİG ve SES Ankara Şubesi üyeleri, Ostim’de işçilerin koronavirüs salgını döneminde yaşadıkları sorunlara ilişkin basın açıklaması yaptı. 3 Şubat 2011 tarihinde Ostim ve İvedik’te yaşanan patlamalarda 20 işçinin yaşamını yitirdiği, 53 işçinin ise yaralandığı anımsatılan açıklamada, “Patronların daha çok kazanma hırsı, yapılmayan denetimler, alınmayan önlemler ve sermaye düzenini koruyan hukuk sistemi 20 işçinin yaşamına mal oldu. Ostim ve İvedik Katliamı, acı ve kara bir leke olarak tarihe geçti. İş cinayeti, ruhsatsız yerde imalat yaptıkları ve patlamaya neden olan tüplerin depolanması ve denetimine ilişkin mevzuat hükümlerinin hiçbirine uymadıkları için gerçekleşti” denildi.
Patlamadan sonra yapılan incelemelerde işyerlerinin tehlikeli iş yapılan bir binada alınması gereken önlemlerin olmadığı ifade edilirken, dava sürecine ilişkin şu açıklama yapıldı:
“Ostim ve İvedik Katliamı’nın yargı süreci Türkiye’de iş cinayetlerinin üzerinin nasıl örtülmek istendiğini bir kez daha gösterdi. Dava süreci, 4-5 kişi üzerinden, düşük miktarlı ve taksitli para cezasıyla geçiştirilmeye çalışıldı. Mahkeme yalnız 5 sanık hakkında hüküm verdi, diğer 13 sanık hakkında beraat kararı verdi. Yapılmayan denetimler ve alınmayan önlemlere göz yuman kamunun sorumluğu ortadayken, dava sürecinde sorumlu kamu kurumları hakkında hiçbir işlem yapılmadı, yargı sürecinin dışında tutuldu.”
Koronavirüs salgını nedeniyle sağlık emekçilerinin risk altında olduğu vurgulanırken ‘meslek hastalığı’ olarak tanınması talebi yinelendi.
Açıklamada, İSİG ve SES üyeleri taleplerini şöyle sıraladılar:
-İşyerlerinde başta üretim alanları olmak üzere ulaşım, beslenme, barınma gibi tüm alanlarda işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmalıdır.
-Kronik hastalığı olan ve belli bir yaşın üzerindeki işçiler bu süreçte idari-ücretli izne çıkarılmalıdır.
-İşten atmalar yasaklanmalı ve 1168 TL değil tam ücret ödenmelidir.
-Çalışma saatleri, ücretlerde kesintiye gitmeden azaltılmalıdır.
-İşçilere ücretsiz-yaygın testler yapılmalı, vakaların arttığı işyerlerinde üretime ara verilmelidir.
-Evden çalışan işçilerin çalışma saatleri düzenlenmeli ve iş için yaptıkları harcamalar karşılanmalıdır.
-Göstermelik değil etkin iş sağlığı ve güvenliği düzenlemeleri çıkarılmalı ve ertelenmeden uygulanmalıdır.
-İş yerlerinde risk değerlendirmesinde emekçiler de yer almalıdır.
-İSG önlemleri piyasanın insafına terk edilmemelidir, etkin bağımsız katılımlı denetim sağlanmalıdır.
-Covid 19 nedeniyle tüm emekçilere nitelikli ve yeterli sayıda koruyucu ekipman sağlanmalıdır.