Ana Sayfa Yargı Sosyal medyada hakaret edenleri neler bekliyor?

Sosyal medyada hakaret edenleri neler bekliyor?

Avukat Kübra Yıldız Çolak ve Bilişim Uzmanı Recep Çolak ile sosyal medyada hakaret edenlerin nasıl tespit edildiğini ve bu kişilere hangi cezaların verildiğini konuştuk.

Avukat Kübra Yıldız Çolak ve Bilişim Uzmanı Recep Çolak ile sosyal medyada hakaret edenlerin nasıl tespit edildiğini ve bu kişilere hangi cezaların verildiğini konuştuk.

“Hakaret eden kişiler kendilerini kamufle ettikleri sanıyor”

Bilişim Uzmanı Recep Çolak: “Sosyal medyada insanlar istedikleri şeyleri yazabiliyorlar. İşi, yeri geldiğinde hakaret boyutuna da getirebiliyorlar. Sosyal medyayı kullandıkları için kendilerini bir nevi kamufle ettiklerini de zannediyorlar. Aslında pek de öyle olmuyor. Kişinin bilgilerinden ve kullandıkları bilgisayarlardan bu durum tespit ediliyor. İnternet üzerinden işlenen suçların farklı boyutları da ele alınabiliyor. Örneğin, cumhurbaşkanına hakaret suçu diğerlerinden ayrıdır. Herhangi bir vatandaşa yapılan hakaretle asla bir tutulmaz. Birinin mesleğine göre yapılan hakaretlerin de ağırlaştırıcı cezaları olabiliyor. Hakaret suçları, 3 ay ile 2 yıl kadar bir süreci kapsıyor. Ağırlaştırılması halinde, kişinin suçu tekrarlaması ya da kişinin cezayı iletişim yollarını kullanarak yapması durumlarında ceza, alt sınırdan değil, üst sınırdan veriliyor. İletişim yollarını kullanmaya örnek olarak geçtiğimiz haftalarda çektiği videoyla Atatürk’e hakaret eden Safiye İ. adlı kişiyi örnek verebiliriz. Cezalar, para cezasına da çevrilebilir. Bu tamamen hakimin takdiridir. Bazen pişman olmayanlar da çıkabiliyor. Bunlara da hakimin takdiriyle üst sınırdan ceza verilir.”

“Kendilerini gizleyerek hakaret edenler, aslında içlerindeki kişilikleri ortaya çıkarıyor”

Avukat Kübra Yıldız Çolak: “İnsanlar, son zamanlarda internette isimlerini gizleyerek istediklerini yazmakla aslında kendi içlerindeki kişilikleri başka türlü yansıtmaya başladı. Eskiden bu kadar iletişim çağında değildik. O yüzden sıcak ilişkiler ve insanların birbirine saygısı vardı. Önceden Cumhurbaşkanına, yabancı devlet başkanlarına hakaret etmek çok fazla gündeme gelmiyordu ya da bu muhabbetleri kişiler kendi aralarında yapıyordu. Şu an çok başka bir mecra var. Amerika, İngiltere ya da Fransa’ya kadar uzanabiliyorsunuz. Geçmişte insanların şimdiki gibi olanakları yoktu. O yüzden de bu suçlar aslında bu kadar yaygın değildi.”

“Suç bir şekilde cezasını buluyor, kimsenin kuşkusu olmasın”

Avukat Kübra Yıldız Çolak: “Müvekkiler bize, ‘Ben bunun gerçekten hakaret suçu oluşturduğunu bilmiyordum’ diyor. Ama bizim hukuk sistemimizde bilmemek bu suçu ortadan kaldırmıyor. O nedenle birbirimize daha saygılı ve seviyeli hareket edebilirsek ya da gereksiz konuşmalardan kaçınabilirsek toplum olarak birçok şeyi de çözmüş oluruz. Hakaret suçlarında hukuki yönden yavaş ilerleme kaydedilse de suç, bir şekilde cezasını buluyor. Kimsenin kuşkusu olmasın.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz