Çocuk Gelişimi Uzmanı Emine Ergün, sporun çocuk gelişimi üzerindeki etkilerinden bahsetti. Sporun genel anlamda çok iyileştirici yönleri olduğunu dile getiren Ergün, çocuklar üzerinde de psikolojik anlamda çok önemli olduğuna dikkat çekti.
Sporun, çocukların rahatlamalarını ve kendilerini daha iyi ifade etmelerini sağladığını söyleyen Ergün, “Spor, çocukların sosyal anlamdaki ilişkilerini güçlendiriyor. Özellikle çocuğun gelişimine uygun doğru seçilen spor, çocuk için daha faydalı oluyor. Çocuğun gelişimine, yaşına ve karakterine uygun bir spor dalı seçilmesi gerekiyor. Anne ve babaları ben hep o şekilde yönlendirmeye çalışıyorum. Buna uygun şekilde yönlendirdiğiniz zaman çocuklar daha mutlu ve daha sosyal oluyorlar. İletişim becerileri artıyor hatta çoğu zaman davranış problemleri bile azalmaya başlıyor” şeklinde konuştu.
“Çocuklar sporla birlikte daha girişken oluyor”
“Spor yapan çocukların sosyal gelişimine baktığımız zaman diğer çocuklara göre daha girişen, arkadaş ilişkilerini daha iyi kurabilen, kendini ve duygularını daha doğru ifade edebilen kişiler olduklarını görüyoruz. Çocukların en büyük sıkıntılarından biri, kazandıkları ya da kaybettikleri anlarda yaşadıkları duygu durum değişikliğidir. Spor yapan çocuklar bunu daha rahat tolere edebiliyor. Çünkü o süreçte o duyguyu çok sık yaşıyorlar. Motor gelişim açısından baktığımız zaman sporun büyüme ve gelişmeye çok ciddi etkisi var. Aynı zamanda bilişsel gelişime de etkisi çok büyük. Sporla birlikte sorun çözme becerileri de gelişebiliyor. Olaylara bakış açısı, olayları analiz etmesi, sebep sonuç ilişkilerini kurması açısından da çok önemli.”
“Çocuklara sporu ilk etapta oyun gibi veriyoruz”
“Oyunun olmadığı yerde çocuktan bahsedemezsiniz. Oyun, çocuk açısından çok önemlidir. Çünkü çocuk oyunla hayatı öğrenir ve keşfeder. Sporu da zaten çocuklara ilk etapta bir oyun gibi veriyoruz. Aslında oyun oynayarak spor yapıyorlar. Dolayısıyla iç içe olan iki kavramdan bahsediyoruz. Bunların olmadığı bir yerde eğlence, keyif, öğrenme, iletişim, sosyallik ve birliktelikten söz edemeyiz. O zaman da birçok şey eksik kalıyor. Spor, çocukların dil gelişimi açısından da son derece önemli. Çekingen, konuşmaktan çok hoşlanmayan çocukların, herhangi bir spor dalına başladıkları zaman kendilerini daha iyi ifade ettiklerini görüyoruz. Çünkü arkadaşlarından belli davranış görüntülerini model alıyorlar. Her anlamda değerlendirdiğimiz zaman aslında spor yapan çocuklar, spor yapmayan çocuklara göre çok daha avantajlı.”
“Spora evde bile başlanır”
Herhangi bir spor dalı seçimi için 4 yaşın ideal olduğunu belirten Emine Ergün sözlerini şöyle sürdürdü:
“Spora aslında evde bile başlanır. Spor yapmak için illaki bir yere gitmeye gerek yok. Evde anne ve babayla yapılan hareketler bile aslında sporun bir parçasıdır. Yürümeden önceki 0-1 yaşlık süreçte bile biz ‘sabah sporu’ diye çocuklarımıza cimnastik yaptırırız. Bu bizim kültürel özelliğimizdir. Bebeklerimizin ellerini ve bacaklarını çapraz yaparız. Onlara esnetme hareketi yaparız. Aslında bu da bir spordur. Belli bir dönem sonra artık çocuğun hareket kabiliyeti artar. Bu hareketleri anne ya da babasıyla birlikte rutin halde yapmaya başlarlar. Evde bel çevirme ya da ellerini kollarını uzatma gibi hareketler yaparak da başlayabilirler. Ancak profesyonel anlamda dışarıdan spor desteğini almak için genellikle 4 yaş ve sonrasında çok daha rahat oluyor. Çünkü birçok spor dalını 4 yaştan sonra tercih ediyorlar.”