Ana Sayfa Politika Suruç katliamı için Meclis Araştırması önergesi verildi

Suruç katliamı için Meclis Araştırması önergesi verildi

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Suruç katliamının araştırılması için Meclis'e araştırma önergesi verdi.

Suruç’da Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’nun (SGDF) çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce kişiden 33’ünün IŞİD saldırısıyla hayatını kaybetmesinin 5’inci yıl dönümünde pek çok noktada anmalar yapılırken, TBMM’de ise HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan tarafından Meclis Araştırması önergesi verildi.

Suruç katliamı ile ilgili adli ve idari soruşturmaların etkin şekilde yürütülmediği için 10 Ekim 2015’te Ankara’da yine IŞİD’in yaptığı bir başka katliamda 103 kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Öcalan, Suruç katliamının araştırılması için verdiği önergede yargı sürecinin kapatılmaya çalışıldığına dikkat çekti. Katliamın ardından kurulan Suruç Aileleri İnisiyatifi üyeleri de hafta boyunca yaptıkları açıklamalarda sanıksız ilerleyen yargı sürecinin kapatılmasına yönelik eğilimler gördüklerini kaydetmişti.

“Mahkemeye getirilen görüntülerin 5 saatlik kısmı kesilmiş”

Öcalan, önergesinin gerekçesinde yargı sürecini ve dönemin siyasilerinin açıklamalarını şu ifadelerle hatırlattı:

“Suruç katliamından sonra açılan dosya hakkında gizlilik kararı verilmiş, bu kararla katliamın oluş şekli ve failleri kamuoyundan gizlenmeye çalışılmıştır. Örneğin, mahkemeye getirilen görüntülerin 5 saatlik kısmının kesilmiş olması birçok soruyu da beraberinde getirmektedir. Görüntülerin kesildiğinin bilirkişi raporlarıyla da ispatlanmış olmasına rağmen, bu 5 saatlik kısmın kimler tarafından ve nasıl kesildiğini, olaydan sonra orada kimlerin ve nelerin olduğu ile ilgili sorulara herhangi bir cevap verilmiş değildir. Bu anlamda, mahkemenin bu görüntüleri kesen kişilerin tespitine yönelik bir araştırmaya girmesi ve bu görüntülerin neden silindiğinin mutlak suretle araştırılması gerekmektedir. Soruşturma makamları olan polis ve savcılığın Suruç katliamındaki sorumluları, failleri, onların bağlantılarını, katliam delillerini etkin ve sonuç alıcı bir soruşturma yürüterek aydınlatmaktan uzak bir tavır sergiledikleri katliamdan 19 ay sonra tamamlanan iddianamede açıkça görülmüştür. Dosyaya bakan birçok savcının değişmesi de soruşturma süreçlerinin sağlıklı yürütülmediğini ortaya koyan bir başka göstergedir.

Canlı bomba uyarısı yapılmıştı

Katliamın bir numaralı faili olan IŞİD bağlantılı ve poliste arama kaydı olan Şeyh Abdurrahman Alagöz isimli kişinin hiçbir güvenlik kontrolüne tabi tutulmadan Amara Kültür Merkezi’ne girdiği ve katliamı gerçekleştirdiği anlaşılmaktadır. Ayrıca iddianamede yer aldığı üzere Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü’nün, 17 Temmuz 2015 tarihinde Suruç Emniyet Müdürlüğü’ne gönderdiği yazıda Suruç İlçe Emniyet Müdürü’nün bu görevi yerine getirmediği için cezalandırılmasını istediği görülmüştür. Yine dava dosyasında yer alan başka bir belgeye göre, İlçe Jandarma Komutanlığı ‘Canlı bomba saldırısı olabilir’ diyerek, 1 Temmuz-31 Temmuz günlerinde arama yapma kararı talep etmiştir. Sulh Ceza Hakimliği talebi kabul etmiştir, jandarmaya ‘yol, ev, işyeri, araba, çanta, üst-baş’ araması yapma izni verilmiş ancak bu karara rağmen, jandarma önlem almamıştır.

“AKP hükümetlerince kaostan siyasi bir çıkar sağlamaya yönelik bir tutum”

Yine Dönemin Başbakanının, ‘Türkiye’de intihar eylemi yapabilecek kişilerin belli bir listesi var. Takip ediyorsunuz ama bunun öyle bir eylemi gerçekleştirme anına kadar müdahale edemiyorsunuz’ açıklaması ile birlikte Cumhurbaşkanının, ‘400 vekil alınsaydı olmazdı’ şeklindeki ifadesi şöz konusu katliamların AKP hükümetlerince etkin bir şekilde soruşturulmadığı ve bu kaostan siyasi bir çıkar sağlamaya yönelik bir tutum içerisinde oldukları anlaşılmaktadır.

Bütün bu gerçekler göz önüne alındığında söz konusu katliamın öncesinde ve sonrasında da ilgili kurumların katliam sürecinden ya haberdar oldukları ya da gerçeklerin açığa çıkmaması için soruşturmayı etkin yürütmedikleri açıkça görülmektedir. Bu bağlamda faillerin bulunması ve benzer katliamların bir daha gerçekleşmemesi amacıyla ivedilikle Anayasa’nın 98’inci ve içtüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını teklif ve arz ederim.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz