Ana Sayfa İklim TEMA Vakfı, Meclis’in gündemindeki madencilik düzenlemesini değerlendirdi: Sorunlu kanun, daha da sağlıksız...

TEMA Vakfı, Meclis’in gündemindeki madencilik düzenlemesini değerlendirdi: Sorunlu kanun, daha da sağlıksız olacak

TEMA Vakfı, Meclis’te bugün görüşülecek olan madencilik faaliyetlerine yönelik değişikliklerin kabul edilmesinin, zaten sorunlu olan Kanunun çevreye ve insan sağlığına olumsuz etkilerini arttıracağına dikkat çekerek, Kanunun yeniden değerlendirilmesi çağrısı yaptı.

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) bugün Meclis’te görüşülecek olan Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi altında madencilik faaliyetlerine ilişkin yapılacak düzenlemeler hakkında basın açıklaması yaptı. TEMA’nın açıklamasında, mevcut yasanın doğayı korumakta yetersiz olduğu hatırlatılarak yapılması düşünülen değişiklikler için “Madencilik faaliyetlerinin çevreye ve insan sağlığına olumsuz etkilerini arttıracak” denildi. Açıklamada söz konusu değişikliklerin tekrar ele alınması talep edildi.

Cezai süreçlerin aksamasına neden olacak

Kanun teklifinin özellikle 3’üncü ve 5’inci maddelerinde önerilen değişikliklere dikkat çeken Vakıf, mevcut hali ile çevre ve insan sağlığını korumaktan çok uzak olan mevzuatın çevre ve insan sağlığı lehine tekrar ele alınmasını talep ederken, yetkilileri bu konuda harekete geçmeye ve sorumlu davranmaya davet etti. Açıklamada, Kanun teklifinin 3’üncü maddesinde önerilen değişiklik ile maden ruhsatlarının uzatma (temdit) döneminde, denetlemeler ve izinler tamamlanmadan maden işletmelerine 12 ay daha çalışma hakkı sunulduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, bu durumun uzatma öncesinde gerekli inceleme ve denetim süreçlerinin, tedbir uygulamalarının ve cezai süreçlerin aksamasına neden olacağı ve sorunlu bir ruhsatın sahibine mevzuata aykırı bir şekilde 12 ay daha faaliyetine devam etme imkânı verdiği söylendi.

Maden şirketlerinin ihmalleri meşru kabul edilecek

Açıklamada, Teklifin 5’inci maddesinde ise, madencilik faaliyetlerinde ruhsat alanı dışına yapılan taşmaların Kanun’un Ek-15’inci maddesinde yer alan cezai düzenlemelerden istisna tutulmasının önerildiğine dikkat çekildi. Açıklamada söz konusu değişiklikle ruhsat alanı dışına taşılması durumunda taşmaların “tedbirsiz ve dikkatsiz faaliyetler sonucu” olması halinde maddede yer alan cezai hükümlerin bu işletmeler hakkında uygulanmayacağına vurgu yapılarak ihmallere meşruluk kazandırıldığı kaydedildi. Orman Genel Müdürlüğü (OGM) 2019 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda, uygulamadaki cezai süreçlere rağmen mevcut madenlerin yüzde 72’sinde sınır aşımı tespit edildiği hatırlatılan açıklamada “Yeni düzenleme ise sınır aşımlarını teşvik edecek ve meşrulaştıracak bir zemin oluşturuyor” denildi. (BK)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz