Ana Sayfa Politika TMMOB’dan Sosyal Medya Kanun Teklifi’ne “sosyal cezaevi” eleştirisi

TMMOB’dan Sosyal Medya Kanun Teklifi’ne “sosyal cezaevi” eleştirisi

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Sosyal Medya Kanun Teklifi'ni "Türkiye’yi sosyal karantinaya alarak bir sosyal cezaevi haline getirme teklifidir” ifadeleriyle eleştirdi.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu, TBMM Başkanlığı’na sunulan Sosyal Medya Kanun Teklifi’ni “Türkiye’yi sosyal karantinaya alarak bir sosyal cezaevi haline getirme teklifidir” sözleri ile eleştirdi.

“Türkiye sosyal mecralarda hesap kapatma başvurusu yapma talebinde birinci sırada”

Yönetim Kurulu açıklamasında, Sosyal Medya Kanun Teklifi’nin basını ve medyayı tek seslileştiren iktidar anlayışının, sosyal medya alanını da kontrol altına alma çabası olduğu savunuldu. Açıklamada, sosyal medyanın kontrol altına alnımasıyla ifade özgürlüğünün engelleneceği ve toplumun tamamen susturulacağının altı çizildi. İlgili kanun teklifinin otoriter rejimlerin bu alanları kısıtlama, gözetleme, manipüle etme çabasının Türkiye’deki yansıması olduğunu savunan Yönetim Kurulu, Türkiye’nin erişim engelleri ve yapılan tutuklamalarla sosyal gözetleme ortamına dönüştüğünü ve sosyal mecralarda hesap kapatma başvurusu yapma talebinde birinci sırada olduğunu vurguladı.

“Gelecek günler karanlık olacak”

Ağırlaşan otoriter bir rejim altında TBMM’ye sunulan yasa taslağının gelecek günlerin ne denli karanlık olacağının göstergesi olduğunu ifade eden Kurul “Trollerle kontrol edilemeyen ve yıldırılamayan sosyal medya alanındaki ifade özgürlüğünün bu yasa taslağı ile kontrol altına alınması, kullanıcıların bilgilerine erişilmesi, Türkiye’yi sosyal karantinaya alarak bir sosyal cezaevi haline getirecektir” ifadelerinde bulundu. TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Türkiye’deki internet ortamının her alanda, bilimin, teknolojinin, demokrasinin ve özgürleşmenin ifade alanı olması gerektiğini vurguladı.

TMMOB açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Birçok alanda iktidarların, duymamızı ve bilmemizi istemedikleri pek çok bilginin hepimize ulaştığı başta Atatürk Orman Çiftliği ve Kaçak Saray mücadelesi olmak üzere, kent ve mimarlık alanında talan ve mücadele sürecinde özgür etkileşim alanımız olan ve mücadelenin uluslararası boyuta taşınmasında etkili bir mecra olarak kullanılan sosyal medya alanının kontrol altına alınmasını, Türkiye’nin iktidarın sosyal bekçileri ile çevrilmiş sosyal bir cezaevine dönmesini reddediyor, sosyal medya yasa taslağının sansür, susturma ve toplumu esaret altına almanın aracı olduğunu görüyor, tüm toplumu bu yasa taslağına karşı sözünü söylemeye, taslağın geri çekilmesi için mücadeleye davet ediyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz