İstanbul Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Ekrem İmamoğlu, 19 Mart günü sabah saatlerinde Belediye Lojmanlarında bulunan konutundan ‘Kent uzlaşısı’ ve ‘yolsuzluk’ soruşturmalarıyla göz altına alınmıştı. Ekrem İmamoğlu’na yolsuzluk soruşturmasında “suç örgütü lideri” tanımı kullanıldı. İmamoğlu’nun göz altına alınmasıyla birlikte CHP’nin resmi X hesabından “Millet İradesi Gözaltında” başlığıyla bir duyuru paylaşılarak halk CHP il ve ilçe örgütlerinin önüne davet edildi. Bu davete yakın saatlerde aynı zamanda Ekrem İmamoğlu’nun götürüldüğü Vatan Emniyet’in önünde de bir grup yurttaş toplanmaya başladı. Meslek örgütleri, barolar ve sendikalar gibi birçok kurum ve kuruluştan tutuklamaya “hukuksuzdur” tepkileri geldi. Akşam saatlerinde İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere birçok şehirde Türkiye İşçi Partisi, Sol Parti, Halkevleri, üniversite öğrencileri, bazı sivil toplum kuruluşları “Hak, Hukuk, Adalet” sloganlarıyla gözaltı kararını protesto etmeye başladı. Gözaltı kararıyla başlayan protestolar yayılarak devam ediyor.

Murat Çalık, Resul Emrah Şahan da görevden uzaklaştırıldı; Şişli Belediyesine kayyım atandı
İçişleri Bakanlığı yolsuzluk suçu iddiasıyla tutuklanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’yla birlikte Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık ve Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan da görevden uzaklaştırıldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada; Şişli Belediyesi’ne Şişli Kaymakamı Cevdet Ertürkmen’in kayyım olarak atandığı belirtildi.

Savcılık, 23 Mart’a dönülen gece sabaha karşı saat 03.15’te İmamoğlu, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ve Reform Enstitüsü Direktörü Mehmet Ali Çalışkan tutuklama talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk etti. Hakimlik sorgusu tutuklama talepli sevk saatinden iki saat 25 dakika sonra başladı ve iki saat sürdü. İmamoğlu, 23 Mart öğlen saatlerinde tutuklandı ve tutuklama kararından yaklaşık 4,5 saat sonra 17.00’de İçişleri Bakanlığı kararıyla görevden uzaklaştırıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik “yolsuzluk” soruşturmasında 89, “terör” soruşturmasında 7 kişi ile ilgili kararlar açıklandı. “Yolsuzluk” soruşturması kapsamında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, danışmanı Murat Ongun, İPA Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Gökce, Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık’ın da aralarında bulunduğu 45 kişinin tutuklanmasına karar verilirken; 44 kişi ise yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Yolsuzluk soruşturmasında tutuklama kararı verilen isimlerden biri de CHP lideri Özgür Özel’in “Gözaltına alınıp emniyetten bırakıldı” dediği Serdar Haydanlı oldu. “Terör” soruşturması kapsamında ise savcılığın İmamoğlu hakkındaki tutuklama talebi reddedilirken, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ve Reform Enstitüsü Direktörü Mehmet Ali Çalışkan’ın tutuklanmasına karar verildi.
Halk CHP’nin sandık çağrısına kulak verdi, oylar sandıklardan taştı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından cumhurbaşkanı adayını belirlemek için düzenlenen ön seçimde bugün saat 08.00 itibariyle oy kullanma işlemleri başladı. Oy süresi CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke’nin açıklamasıyla 19.00’a kadar uzatıldı. Oy kullanmaya giden yurttaşlar uzun kuyruklar oluşturdu. Ankara Çankaya’da sandıklar yetmeyince oy kullanma işlemine karton kutularla devam edildi.

Tutuklanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tek aday olduğu ön seçim için Türkiye genelinde 81 il ve 973 ilçede sandıklar kuruldu. Partililerin yanı sıra CHP üyesi olmayan yurttaşların da oylarını kullanabilmesi amacıyla ‘dayanışma sandıkları’ kuruldu.

CHP lideri Özgür Özel sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Bugün bir demokrasi şöleni yaşayacağız. Üyelerimizi ön seçim sandığına, 86 milyon yurttaşımızı dayanışma sandığına giderek Türkiye’ye sahip çıkmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

CHP’nin çağrısıyla cumhurbaşkanı adayını belirlemek için oy kullanan halk caddelerde uzun kuyruklar oluşturdu. Trafikteki araçlar korna çalarak destek verdi. CHP sandık başındaki halkı Ekrem İmamoğlu imzalı metinle ‘değişim’e çağırdı. Oy zarfları içerisinde bulunan İmamoğlu imzalı metinde “23 Mart’ta önce CHP’liler bu bozuk düzeni değiştirme iradesini gösterecek sonra gerisi çığ gibi gelecek” ifadeleri yer aldı.

İstanbul ve Ankara’da protestolar ve polis müdahaleleri sürüyor
Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla başlayan ve yayılan protestolar İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere birçok şehirde sürüyor. Siyasi parti örgütleri, sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve üniversite öğrencileri ‘Hak Hukuk Adalet’ sloganlarıyla sokaklara indi. Protestolara polis TOMA’lar ve biber gazıyla müdahale etti, protestoya katılan yurttaşlardan göz altına alınanlar oldu.
Ankara’da Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencileri, Hacettepe, Bilkent ve Ankara Üniversitesi öğrencileriyle ODTÜ kampüsünde bir araya gelerek yürüyüşe geçti. Pankartlar ve sloganlarla yürüyüşe geçen öğrencilerin kampüsten çıkışına izin vermeyen polis biber gazlarıyla müdahale etti. ODTÜ kampüsü girişinde desteğe gelen topluluk da içeri alınmayarak biber gazlı toplar ve TOMA’larla karşılaştı.

Ankara Üniversitesi öğrencileri de Tandoğan kampüsünde polis müdahalesiyle karşılaştı. Kampüsten çıkışlarına uzun süre izin vermeyen polis biber gazı ile müdahale etti. Müzakere sonucu öğrenciler kampüsten çıkarak ODTÜ öğrencileriyle buluştu.

Dört gündür süren protestolarda Ankara Güvenpark’ta CHP’nin çağrısıyla buluşan çok sayıda konfederasyon, dernek, sivil toplum kuruluşları ve öğrenci toplulukları ve yurttaşlar CHP’nin mitingi bittikten sonra da protestolarına devam etti. Kızılay’da pek çok sokak ve caddeyi kapatan polislerle karşı karşıya gelen yurttaşlara TOMA’lar ve biber gazlarıyla müdahale edildi.

İstanbul’da CHP’nin çağrısı üzerine binlerce insan dövizleriyle Saraçhane’de buluştu. İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin yürüyüşüne polis engel oldu. Biber gazıyla müdahale edilen öğrenciler barikatı aşarak Beyazıt Meydan’ında “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganlarıyla basın açıklaması yaptı. Galatasaray Üniversitesi öğrencileri de biber gazlı müdahale ile karşılaştı, müzakereler sonucu Beşiktaş Meydanı’nda İstanbul ve Yıldız Teknik Üniversiteli öğrencilerle buluştu. Taksim’e yürümek isteyen öğrenciler biber gazlı müdahale ile karşılaştı.






