Dün yapılan AKP MYK toplantısının gündeminde, geçtiğimiz aylarda kamuoyunun tepkisi üzerine torba yasadan son anda çıkarılan internet düzenlemesinin yeniden ele alındığı öğrenildi. “Kural ve yaptırım eksikliği var” tespitlerinin yapıldığı toplantıda, kapsamlı bir kanun hazırlığının da masaya yatırıldığı belirtildi.
AKP Genel Merkezi’nde yapılan MYK toplantısında, “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Hakkında Kanun Tasarısı” hakkında bir sunum da yapıldı.
“Sosyal Medya ve Dezenformasyonla Mücadele” başlığı taşıyan yüz sayfaya yakın sunumda öne çıkanlar şöyle:
“Yeni egemenlik aygıtı”
Sunumda, sosyal medyanın “yeni bir egemenlik aygıtı olarak devlet otoritesine meydan okuyan bir içerik üretim endüstrisi” olarak yorumlandığı belirtildi. “Sosyal medyada kural ve yaptırım eksikliği olduğu” ifade edilen sunumda, konuyla ilgili geniş bir kanun tasarısı hazırlanmasına da ihtiyaç olduğu aktarıldı.
“Siber vatandaşlar aktör haline geliyorlar”
Edinilen bilgiye göre toplantıda, anlık ve interaktif kullanıcının aktör haline geldiği ve sosyal medyanın “atomize bireyi siber vatandaş sorumluluklarından ayrıştırabilen bir güce sahip olduğu” şeklinde tespitler de yer aldı.
Acun Ilıcalı örneği
Sunumda YouTube’da hızla ünlü olan şarkıcıların milyonlarca kez izlenmesi, Acun Ilıcalı’nın hiçbir geleneksel televizyon kanalında ulaşılamayacak biçimde sosyal medya canlı yayınında anlık 3 milyon seyirciye ulaşması gibi örneklerin verildiği de kaydedildi.
Genç seçmen ve “Z kuşağı” vurgusu
Toplantıda “genç seçmenin oy verme davranışında yeni medya düzeninin en temel faktör olduğu” belirtildi. Bu durumdan yola çıkan AKP kurmayları, “Z kuşağının oy verme davranışını etkileyen internet hakkında farkındalık yaratılmalı” önerisini de dile getirdi.
Cumhur İttifakı 2018’de ilk kez oy kullananların yüzde 76,7’sini şimdiden kaybetti
“Sosyal medyada kural ve yaptırım eksikliği var”
Toplantıda, sosyal medyada kural ve yaptırım eksikliğinin ciddi boyutlarda olduğu konuşulurken, bu durumun sosyal medyayı dezenformasyona son derece elverişli hale getirdiği belirtildi. Bunun üzerine, Fransa’da sosyal medyada bulunan “zararlı” içeriklerin 60 dakika içinde kaldırılmasının mecburi olduğuna yönelik bir kanun çıkarılması da örnek gösterildi.
“Geniş bir kanun tasarısı hazırlanması ihtiyacı var”
Sunumda, Türkiye’de sosyal medyanın terör örgütlerinin amaçlarına hizmet edecek, nefret, tehdit, taciz, hedef gösterme gibi suçları işleyecek şekilde kullananlara karşı tedbirler öngören geniş bir kanun tasarısı hazırlama ihtiyacının olduğu belirtildi.
Yasa tasarısı çalışması öncesinde, toplumun bu yönde farkındalığını arttırmak amacıyla Tanıtım ve Medya Başkanlığı tarafından “Sosyal Medya Etik Kuralları Farkındalık Çalışması” başlatıldığı ve 12 maddelik “Sosyal Medya Etik Kuralları” yayımlanarak tüm teşkilat mensubu ve parti üyelerinin bu kurallara uymaya davet edildiği dile getirildi.
Torba yasadan çıkarılan tasarıda neler yer alıyordu?
Geçtiğimiz aylarda hazırlanan Torba Yasa Tasarısı taslağında yer alan ancak son anda torbadan çıkarılan tasarı tekrar gündeme geldi. Tasarıya göre, sosyal medya platformlarının 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınla Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” kapsamına alınarak, yasaya sosyal ağlarla ilgili özel hükümlerin eklenmesinin öngörülüyordu.
Bu tasarıyla, Türkiye’de erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağlara Türkiye’de temsilci bulundurma ve Türkiye’deki kullanıcıların verilerini ülkede barındırma zorunluluğu getirilmesi planlanıyor. Türkiye’de temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağa, BTK tarafından bildirimde bulunulacağı belirtiliyor.
Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağların, kişisel hakların ihlali ve özel hayatın gizliliği kapsamındaki içeriklere yönelik olarak kişiler tarafından yapılacak başvuruları en geç 72 saat içinde cevaplamakla yükümlü olması bekleniyor.
AKP’nin trol ağı Twitter’a yakalandı, 7 bin 340 hesap kapatıldı