Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan gelen “O kanal tamamlanacak” talimatının ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı da İstanbul’daki bütün projeleri Kanal İstanbul’a göre revize etmek için harekete geçti. İktidarın ısrarının projelerin maliyetini 10 ile 50 milyon TL arasında arttırdığı öğrenildi.
Kanal İstanbul projesi için ilk ihale önceki gün koronavirüs salgını gölgesinde yapıldı. Projenin etki alanında bulunan tarihi Odabaşı ve Dursunköy köprülerinin rekonstrüksiyonu için yapılan “maskeli ihale”nin ve iktidarın projedeki acelesinin ayrıntılarına Gazete Rüzgârlı ulaştı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütün projelerin Kanal İstanbul’a göre yenilenmesi için “revizyon” talep ettiği ve ihaleleri hızlandırmak için talimatın Saray’dan geldiği öğrenildi.
Bütün projelerde revizyon
Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, İstanbul için bütün alt yapı çalışmalarının Kanal İstanbul’a göre yeniden düzenlenmesi için düğmeye basıldı. Cumhurbaşkanlığından “O proje tamamlanacak” talimatı verildiği ve TCDD başta olmak üzere birçok projenin yeniden ele alındığı belirtildi. Projelerde revizyon çalışmalarının aylardır devam ettiği, Kanal İstanbul için Halkalı-İstanbul Havalimanı güzergahındaki çalışmalar ile bölgedeki köprü ve raylı geçişler başta olmak üzere bütün projelerin yenilendiği de öğrenildi.
Her proje için ek maliyet en az 10 milyon TL
Kanal İstanbul için ilk planda TCDD bünyesinde devam eden 5-6 proje başta olmak üzere bütün projelerin revizyon çalışmasının yürütüldüğü ve yeniden maliyet hesaplamalarının yapıldığı öğrenildi. Kanal İstanbul için belirlenen güzergahtaki projeler için ayrı ayrı çalışma yapıldı. Yeni İstanbul Havalimanı’na ulaşım projeleri de kapsama alındı. Bakanlık yetkililerinin Kanal İstanbul ısrarının her projede ortalama 10 ile 50 milyon TL arasında maliyeti arttırdığı uyarısının ise karşılık bulmadığı belirtildi.
Yerel seçimlerin ardından güç savaşına dönüştü
Kanal İstanbul, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) seçimlerini kazanan CHP ile iktidar arasında yeni güç savaşına dönüştü. CHP yönetimi ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun projenin gerçekleşmemesi için attığı adımlara karşı Saray’ın kamuoyu desteğini kaybetmemek için çalışmaları hızlandırma talimatı verdiği öğrenildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı kaynakları, ekonomik kriz nedeniyle kamu ihalelerinde ciddi ödeme zorluğu yaşayan, birçok projeye ara veren ve yerel seçimlerde büyük kayıplar yaşayan hükümetin İstanbul projelerini bir gurur mücadelesine dönüştürdüğü değerlendirmesinde bulundu.





