Ana Sayfa İklim Çevrecilerden AKP’li Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanına sert tepki: Başkan Yücel Yılmaz altın...

Çevrecilerden AKP’li Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanına sert tepki: Başkan Yücel Yılmaz altın şirketinin piarcısı mı?

Burhaniye Çevre Platformu (BURÇEP), AKP'li Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'ın Burhaniye'de faaliyet gösteren TÜMAD Altın Madeni İşletmesi'ni ziyaret etmesine tepki gösterdi. Açıklamada "Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı altıncı şirketin piarcısı mı?" ifadeleri kullanıldı.

BURÇEP, AKP’li Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın salgına rağmen çalışmalarına devam eden TÜMAD Altın Madeni İşletmesi’ni ziyaret etmesine tepki gösterdi. 39 kurumun destek verdiği açıklamada, “Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı altıncı şirketin piarcısı mı?” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, Yücel Yılmaz’ın yerel basında yer alan, “Bölgemize ve ülkemize ekonomik açıdan değer katan, istihdam sağlayarak bünyesinde bin 200 personel çalıştıran TÜMAD Madenciliği ziyaret ederek, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldık. Çevresel denetlemelerden olumlu raporlar aldığı biliniyor” ifadelerine tepki gösterildi. Yapılan açıklamada, “Bu haberin ve Belediye Başkanı’nın sözlerinin neresini düzeltmek gerektiğine bir türlü karar veremedik” ifadeleri yer aldı.
Proje alanı orman ve tarım alanlarını kapsıyor

TÜMAD’ın faaliyet alanının yaşam ve tarım alanlarına yakın olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Proje alanı, orman ve tarım alanlarını kapsamakta, ruhsat alanı ise 6.606,37 hektardan (7 bin 902 futbol sahası büyüklüğünde) oluşmaktadır. İşletme, saniyede 57 litre su kullanmaktadır. Buna göre işletme, günde 2 olimpik havuz, ayda 60 olimpik havuz, yılda ise 720 olimpik havuz dolduracak miktarda, yani yılda 1 milyon 804 bin 32 metreküp su kullanmakta, bu suyu da başta Düdüklü Suyu olmak üzere Madra’daki diğer tüm su havzalarından temin etmektedir” sözleriyle işletmenin bölge doğasına verdiği zarar dile getirildi.

Devasa zehirli atık oluşacak.

Maden sahasında cevher oluşturulması için en küçüğü 370 metre uzunlukta ve 150 metre derinlikte olmak üzere 4 adet çukur açılacağı belirtilen açıklamada, bu çukurlardan çıkacak cevherin, siyanür ile işlemden geçtikten sonra, 54 milyon metreküp pasadan oluşan devasa bir zehirli atık dağı oluşturacağı uyarısında bulunuldu. Açıklamada, “Burhaniye Çevre Platformu ve dostları, aktivistleri olarak, körfezin doğal yaşamını, suyunu, havasını, denizini, tarımını yok edecek bu altın şirketinin derhal kapatılmasını ve Madra’yı terk etmesini istiyoruz” ifadeleri ile işletmeye tepki gösterildi.

Açıklamaya destek veren örgütler şöyle: Antalya-Burdur-Denizli-Kaş A Platformu, Antalya Nükleer Karşıtı Platform, Artur Çevre Platformu, Ayvalık Tabiat Platformu, Balıkesir Çevre Platformu, Bandırma Ekoloji Platformu, Başköy Jeotermale Hayır Çevre ve Kültür Platformu, Bergama Çevre Platformu, Biçep-Bigadiç Çevre Platformu, Burhaniye Alevi Kültür Derneği, CHP Burhaniye İlçe Örgütü, ÇYDD Burhaniye Şubesi, Dikili Kültür ve Çevre Platformu (DİKÇEP), DİSK Emekli Sen Burhaniye Şubesi, DİSK Genel-İş Burhaniye Şubesi, Edremit Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP ), Ege Su Platformu, Eğitim Sen Balıkesir Şubesi, Eğitim Sen Burhaniye Temsilciliği, Ege-Marmara Çevre Belediyeler Birliği (EMARÇEB ), Emek Partisi Balıkesir İl Örgütü, Erdek Körfezi Dayanışma Platformu, Gömeç Çevre Platformu,  Gülder- Güzelbahçe Kültür, Çevre ve Güzelleştirme Derneği, Güney Marmara Dayanışması, Halk İmdat (Turgutlu), Havran Çevre Platformu (HAVÇEP), HDP Balıkesir İl Örgütü, Karaburun Kent Konseyi, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Karadeniz Çevre Haber Portalı, Ordu Çevre Derneği, Salihli Çevre Derneği, Tüm Emekli Sen Burhaniye Şubesi, Yeni Foça Forum, Yeşil Sol Parti Balıkesir İl Örgütü ve Yeşil Sol Parti Genel Merkezi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz