Ana Sayfa Sağlık Kimler teknoloji bağımlısı?

Kimler teknoloji bağımlısı?

Teknoloji ve internet bağımlılığı ile ilgili konuştuğumuz Klinik Psikolog Beril Papuççuer Ceylan, çocuklardaki teknoloji bağımlılığında ailelere önemli görevler düştüğünün altını çizerek, “Bağımlılık durumu en çok sosyal destekle aşılabilir. Ailelerin çocuklarıyla ilişkilerini daha çok güçlendirmesi gerekiyor” dedi.

Teknolojide yaşanan değişiklikler, insanların hayatına olumlu ve kolaylaştırıcı pek çok katkıda bulunsa da olumsuz etkileri bunlara baskın geliyor. İnternet ve teknolojik cihaz kullanım oranları her geçen gün hızla artış gösterirken bağımlı olanların sayısı da gitgide artıyor. Teknoloji ve internet bağımlılığı ile ilgili konuştuğumuz Klinik Psikolog Beril Papuççuer Ceylan, çocuklardaki tekonolji bağımlılığında ailelere önemli görevler düştüğünün altını çiziyor.

“Kişiler hem saldırgan oluyor hem de daha çok yalan söylüyor” 

“Teknoloji ve internet bağımlılığı birlikte çok sık kullanılan bir tabir haline geldi. İnternette araştırma yapmak faydalı olan kısmı olsa da onsuz yapamama hali, onsuz kaldığında depresif ve agresif belirtiler gösterme, sosyal ve günlük hayatı olumsuz etkiliyor. Böylece ‘bağımlılık’ durumu ortaya çıkıyor. Kişi bu süreçte hem daha saldırgan oluyor hem de yalan söyleme alışkanlığı ediniyor. Sosyal fobisi ya da depresyonda olan kişilerde bu bağımlılık daha da artıyor. Bunun sonucunda da ilişkilerde, iletişimde bozulmalar ve psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor.”

“Öncelikle anne ve babanın internetten uzaklaşması lazım”

“Rahatsızlığın şiddetine göre ilaç ya da psikoterapi tedavisi yapılır. Ancak tedavide en çok yakınları destek olmak zorundadır. Çünkü, bağımlılık durumu en çok sosyal destekle aşılabilir. Ailelerin çocuklarıyla ilişkilerini daha çok güçlendirmesi gerekiyor. Çocuklar genellikle ailesini rol model alır. Eğer anne ve baba internetle çok fazla iç içeyse çocukların bağımlı olması kaçınılmaz olur. Öncelikle anne ve babanın kendilerini internetten uzaklaştırması gerekiyor. Bu süreçte, çocuklarına uygun model olmaları, çocuklarının arkadaşlık ilişkilerini güçlendirmeleri ve onları farklı ortamlara sokmaları gerekiyor. Ayrıca sevgi, şefkat, ilgi göstererek aile paylaşımlarını ve bağlarını da artırarak iyileşmelerini sağlayabilirler.”

 “Teknolojiyi, ihtiyacımız ölçüsünde kullanmalıyız”

“Önümüzdeki yıllarda bütün hayatımızın internet üzerinde geçeceği, para olayının ortadan kalkacağı ve internette bir rakamsal değer olarak kalacağı söyleniyor. Gelişmiş ülkelerin bir internet ağının içinde yaşayacağı söylenirken bundan uzak kalmamız mümkün değil. Ancak teknolojiyi, ihtiyacımız ölçüsünde kullanmalıyız. Bunu çocuklarımıza da öğretmeliyiz. Maalesef, kişi bu süreçte durumun zarar boyutunu göremiyor ve kendisinin farkında olamıyor. Bu durumdan kurtulmak için önce bunun bağımlılık ve bir problem olduğu kabul edilmeli. Daha sonra kişi bu durumun farkına varıp yüzleşmelidir. Zaten çevresindeki kişiler de, ‘Benimle ilgilenmiyorsun, telefonu elinden düşürmüyorsun’ diyerek de bunun sinyallerini verecektir. Bu durumda da kişinin sinyallere kulaklarını, gözlerini ve vicdanlarını açması gerekiyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz