Ana Sayfa Bilim Sağlık Bakanlığı Yeni Coronavirüs raporunu açıkladı

Sağlık Bakanlığı Yeni Coronavirüs raporunu açıkladı

Sağlık Bakanlığı Yeni Corona virüs şüphelilerinin vaka takip koşullarını açıkladı. Buna göre uçakta tespit edilen vakalara uçakta müdahale edilecek, havaalanınlarında şüpheli hasta bulunması durumunda 112 Acil servis, vakaları hastanelere sevk edecek. Hastanelerde tespiti yapılan vakalar ise tek kişilik odalarda gözlem altında tutulacak.

Sağlık Bakanlığı, Yeni Coronavirüs salgınıyla ilgili raporunu güncelledi. Son verilere göre virüsün ölüm oranı yüzde 2 olarak açıklandı. Raporda virüslü hastaların tespiti ve bakım altına alınmalarıyla ilgili yöntemler açıklandı.

Uçaktaki olası vakalarda denetleme uçağın içinde yapılacak

Rapora göre nCov semptomlu bir hastaya uçakta rastlanırsa, uçağın pilotu vakayı kuleye bildirecek. Kule vakayı, havalimanı sağlık denetleme merkezine ya da havalimanı operasyon merkezine iletecek. Bu sırada uçaktaki tüm yolculardan iletişim bilgileri alınacak ve şüpheli vakanın iki ön, iki arka ve iki yan koltuğunda oturan yolcuların bilgisi kaydedilecek. Sağlık Denetleme Merkezi vakanın ilk değerlendirmesini uçağın içinde yapacak. Değerlendirme sonucu, İl Sağlık Müdürlüğü ve 112 Komuta Merkezi’ne bildirilecek. Vaka, 112’ye teslim edilecek ve multidisipliner şartlara sahip hastanelere transfer edilecek. Vaka takip algoritması izlenmeye başlanacak.

Havaalanındaki şüpheli vakalara maske takılacak

Dış hatlar gelen yolcu terminaline yerleştirilen termal kamera sistemiyle ateşi olduğu tespit edilen kişilere ya da havaalanı içinde ateş/solunum yolu semptomları gösteren kişilere ise maske takılacak. Bu kişilerde olası vaka tanımına uygunluk olduğu düşünüldüğünde kişiler sağlık denetleme merkezlerine götürülecek ve ilgili personel tarafından muayene edilecek. Olası vaka tanımına uyan kişiler hakkında “Olası Vaka bilgi Formu” tutulacak ve 112 Acil Sağlık Hizmetlileri aracılığıyla hastaneye nakil edilecek. Şüpheliler, multidisipliner şartlara sahip hastanelere transfer edilecek. Kişinin geldiği havayoluyla temasa geçilip iki ön, iki arka ve iki yan koltuktaki yolcu bilgisi alınıp temaslı takip için İl Sağlık Müdürlüğü’ne iletilecek. Vaka bilgileri günlük olarak İl Sağlık Müdürlüklerine bildirilecek. Ayrıca son güncellemeyle gerekli durumlarda sadece Vuhan’dan değil Çin’den gelen tüm şüpheli durumlarda ikinci numune alınacak. Olası vaka tanımına uymayan yolcular transit yolcu ise bilgilendirme yapılarak uçuşuna izin verilecek veya kaydı tutularak ülkeye giriş izni verilecek.

Hastanede tespit edilen şüpheli vakalar tek kişilik odaya alınacak

Havaalanları hariç olası vaka durumu görüldüğünde ise şüpheli vakanın bulunduğu hastane İl Sağlık Müdürlüğüne vakayı ihbar edilecek. Hasta, numune sonuçları açıklanana kadar standart ve damlacık koruma önlemleri alınarak tek kişilik odaya yerleştirilecek. Vakanın bilgi formu ve numune İl Sağlık Müdürlüğü’ne ulaştırılacak, hastanın takibi multidisipliner hastanelerce takip edilecek. Kesinleşen olgulardan Ağır Akut Solunum Yolu Enfeksiyonları olguları vakanın bulunduğu ilçede belirlenmiş hastanede takip edilecek. Yoğun bakım ihtiyacı olan hastalar ise 3’üncü düzey yoğun bakım ünitelerinde standart olarak bulunan izolasyon odalarında takip edilecek. Numuneler ve tutulan form Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Viroloji Laboratuvarı’na ulaştırılacak, laboratuvarlardan alınan sonuçlar sağlık kurumlarına iletilecek ve Bulaşıcı Hastalıklar Dairesi Başkanlığı’na bildirilecek.

Yatışı gerekmeyen şüpheli vakalar evden takip edilecek

Hastaneye yatışı gerekmediği ve altta yatan hastalığı bulunmayan olası vakalar ise evde takip edilebilecek. Bu hastalar iyileşene kadar İl Sağlık Müdürlüğü tarafından takip edilecek. Bu kişiler günlük hayatlarında maske takacak, aynı evde kalan sağlıklı kişileri tehlikeye atmamak için ise ev halkından farklı odalarda kalacak. Rapora göre bu süreç boyunca eve ziyaretçi kabul edilmemesi ve hastanın kişisel eşyalarının ev halkıyla paylaşılmaması gerekiyor. Solunum yolundan gelen sıvılar veya vücuttan çıkan sıvılar nedeniyle bir bölgede kirlenme olması durumunda sulandırılmış çamaşır suyuyla bölgenin temizlenmesi gerekiyor, belirgin bir kirlenme olması durumunda ise normal çamaşır suyu kullanılması gerekiyor. Ayrıca banyoların günde en az bir kere sulandırılmış çamaşır suyuyla temizlenmesi gerekiyor.

Vakalarla teması olan kişiler 14 gün boyunca takip edilecek

Olası veya kesin vaka ile teması olan kişiler ise 14 gün süreyle İl Sağlık Müdürlüğü tarafından telefonla takip edilecek. Bu kişilerin bu süre geçene kadar mümkün olduğunca evde kalması ve başka kişilerle temas edeceği durumlarda maske takması gerekiyor. Temaslının kişisel eşyalarının paylaşılmaması ve ev halkından farklı bir odada kalması gerekiyor. Banyo ve tuvaletlerin günde en az 1 kere sulandırılmış çamaşır suyuyla temizlenmesi gerekiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz